tots amb els bars

Claris Carrasco: «Tinc tots els meus empleats en erto, perquè no puc fer cap altra cosa»

La propietària del restaurant Bohl sobreviu encarregant-se completament sola del negoci.

zentauroepp55518390 barcelona  21 10 2020   bar claris carrasco propietaria del 201021164947

zentauroepp55518390 barcelona 21 10 2020 bar claris carrasco propietaria del 201021164947

3
Es llegeix en minuts
Andrea Santos

Claris Carrasco és propietària del restaurant Bohl, del carrer de Trafalgar de Barcelona, on diàriament prepara menjars i postres casolanes i saludables. Davant la impossibilitat de poder pagar als seus treballadors, està totalment sola: a la cuina, preparant cafès, contestant correus, xarxes socials, intentant gestionar els ajuts de l’ajuntament, tramitant amb el gestor els ertos... absolutament tot. Amb les restriccions i la falta d’ajuts, si hagués de tenir només un treballador per ajudar-la, ja no li sortiria a compte, i hauria de tancar. 

¿Per què ha decidit obrir? 

Doncs per ingressar alguna cosa de diners. He de sobreviure en aquesta situació, no tinc altre remei. 

¿Com calcula la compra de productes? 

Ara ho faig al dia, o sigui com que no utilitzem carns ni res, no tenim gaire minva. En general és un restaurant amb molt poca minva i ara simplement continuem ajustant el que ens va quedar d’estoc, de quan ens van avisar d’un dia per a l’altre bàsicament del tancament, i partint d’això anem comprant per al dia a dia. Al ser ‘take away’ només, no pateixo si em quedo sense algun plat, no és com quan venen els clients que no vull dir «escolta, m’he quedat sense això», en canvi amb Glovo o el que sigui ho trec del menú fàcilment. Això per sort no em suposa gaire estrès. 

¿Ha reduït la jornada?

 Normalment tanquem a les 17.00 hores i ara sí que és veritat que sobre dos quarts de quatre ja tanco. Depèn una mica del dia; tots són diferents. Tot i que m’estic plantejant ara amb aquesta situació allargar la jornada i fer alguna nit, a veure què tal; no totes les nits, però potser per al cap de setmana. 

¿No s’ha plantejat el ‘take away’? 

Totalment, això estem fent. La part bona és que jo abans de la primera quarantena ja havia habilitat Glovo per tenir més ingressos. Fins i tot quan vaig començar el ‘take away’ al març ja tenia tota la logística preparada. 

¿Aquests serveis com Glovo ajuden? 

 La veritat és que Glovo ajuda una mica, sobretot quan estem tancats perquè és l’única manera de fer caixa, però sí que prefereixo que recullin al local sempre que es pugui. Perquè al final Glovo em cobra un 30% de la comanda i això no ajuda gens. La clientela de sempre intenten, quan poden, venir a recollir aquí en comptes de demanar per Glovo per ajudar-me. 

¿Tens la mateixa clientela de sempre?

 Molts dels meus clients ara són els de sempre, els del barri, però amb la nova mesura de tancar bars i restaurants sí que en van venir molts de nous a preguntar-me si faria servei de ‘take away’. Per sort els clients s’han mostrat molt preocupats per la meva situació i han decidit recolzar-me bastant. 

¿Ha hagut de fer algun erto?

 Tinc tots els meus empleats en erto; és que no puc fer una altra cosa. Des que vam començar i vaig tornar a incorporar tot l’equip, tampoc podia acomiadar ningú, això sí, continuo pagant la Seguretat Social tot i que no es tornin a incorporar mai més. Bàsicament no em puc permetre cap altra cosa ara. 

¿Què espera de l’Administració?

 Jo ja no espero res, de fet estem esperant el paquet de mesures que han d’anunciar. Podria expandir-me molt aquí, però sobretot crec que necessitem ajuts en tot el tema d’impostos, com l’IRPF, que no han pogut ser ajornats. No sé ni com el pagaré i a sobre el recàrrec si no pagues a temps és increïble.

¿Sobre el lloguer?

 He hagut de negociar amb els propietaris. En el meu cas durant l’estat d’alarma no vaig pagar perquè m’hi vaig negar. Però just al final vaig arribar a una negociació amb ells i aquest mes vaig pagar el que devia de l’abril, maig, juny i juliol i em van fer una reducció del 50%, però, tot i així, ho he hagut de pagar tot. Això, sí, amb la previsió que jo podria obrir i rebria ingressos diaris, però de sobte ens tornen a tancar. Tinc clar que si continua així l’octubre i el novembre no pagaré. Vaig aconseguir una reducció fins a final d’any, però igualment necessito una reducció més gran que aquesta.  

Notícies relacionades

¿Quant temps calcula que podrà aguantar així? 

És que no puc contestar; no en tinc ni idea. Ara per ara no tinc ni idea de com seran els pròxims dies o si tindré més feina o si ens tancaran més temps.