LA DESESCALADA MARÍTIMA

Creuers i barcos: dades de clients i desinfecció d'equipatge

Ports de l'Estat, Marina Mercant i Sanitat elaboren un protocol per preparar el camí «de la nova normalitat»

Els creuers continuen suspesos en estat d'alarma però les navilieres i estacions marítimes ja fan preparatius

zentauroepp47872945 cruceros190424182701

zentauroepp47872945 cruceros190424182701 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Les navilieres o estacions marítimes sol·licitaran als viatgers que comprin un bitllet les seves dades de contacte, entre ells el telèfon i l’adreça electrònica, per al supòsit d’haver de contactar-hi davant de l’actual situació de crisi sanitària. A més, es podran desinfectar els equipatges, entre altres coses, per tenir màxima seguretat en l’embarcament. Es tracta d’una de les mesures que inclou el protocol per garantir la seguretat en el moviment de passatgers als ports i els barcos realitzat per Ports de l’Estat en col·laboració amb la Direcció General de la Marina Mercant, Sanitat Exterior i la comunitat portuària.

En l’actualitat, i atès l’estat d’alarma, l’únic trànsit marítim permès és el que uneix la Península amb les Balears i l’interinsular als dos arxipèlags per a aquells desplaçaments de força major, mentre que els creuers continuen suspesos. A més de les habituals de recomanacions de comprar els bitllets per internet i mantenir en tot moment i en qualsevol lloc les distàncies de seguretat, el protocol estableix altres iniciatives com la d’habilitar espais als ports per a l’entrega o venda de material de prevenció.

Així mateix, cada port haurà d’articular un protocol per afrontar l’eventual atenció de passatgers amb simptomatologia compatible amb el coronavirus a les estacions marítimes del Port, que s’haurà de definir entre l’Autoritat Portuària i l’Autoritat Sanitària del port. També s’insta a garantir una adequada ventilació de qualsevol espai o estada i procurar «aconseguir el màxim nivell de renovació de l’aire possible».

Desinfecció i distàncies

De la mateixa manera, es fa una crida a reforçar les mesures d’higiene, neteja i desinfecció a totes les instal·lacions portuàries, podent fins i tot adoptar-se mesures per a la higienització i desinfecció de l’equipatge facturat a les instal·lacions portuàries amb caràcter previ a l’embarcament i també de l’entrega als passatgers després de l’arribada del barco a port. A més, el personal de terra dels ports haurà de supervisar «constantment» que els viatgers mantinguin les distàncies socials «per evitar aglomeracions ocasionals a qualsevol zona de les terminals portuàries», informa Ep.

Tot això pel que fa a les instal·lacions dels ports, mentre que a bord dels barcos s’estableix que cada nau disposi d’un pla de contingència per a la gestió i el maneig de possibles casos de coronavirus «degudament adaptat a les peculiaritats del barco».

Limitar moviments en barcos

Per garantir les mesures de distanciament social es podrà «recomanar mitjançant avisos la limitació del moviment del passatge una vegada es trobi a bord» del barco, així com implementar mesures per controlar l’aforament a les zones comunes. Així mateix, s’hauran d’intensificar les mesures d’higiene i neteja a totes aquestes zones comunes, especialment les d’hostaleria, reduint en la mesura possible el contacte d’estris destinats al passatge per part de la tripulació i prioritzant l’ús d’estris que vinguin envasats.

Notícies relacionades

Quant al personal dels barcos, el protocol anima les empreses navilieres a adoptar mesures per «minimitzar la sortida a terra per part dels tripulants una vegada el barco es trobi atracat». En aquesta línia, també s’ha de limitar al necessari el contacte amb el personal de terra per gestionar aquelles qüestions exigides per l’operativa del barco.

També s’anima les navilieres a valorar la possibilitat d’establir sistemes de relleu que tinguin en compte la creació de «grups estancs de tripulació», tenint en compte bones pràctiques com pot ser no canviar el capità ni el cap de màquines juntament amb els primers oficials respectius.