PROMOCIÓ TURISTICOCULTURAL

Tarragona i la resta de Ciutats Patrimoni de la Humanitat reactiven els esdeveniments culturals i esportius

La Nit del Patrimoni se celebrarà el pròxim 12 de setembre

recursos  mgrafico 1301062018 tarragona17

recursos mgrafico 1301062018 tarragona17

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, entre les quals hi ha Tarragona, reactivarà els esdeveniments culturals i esportius, com ‘La Nit del Patrimoni’, que se celebrarà el 12 de setembre, o les proves del III Circuit de Carreres Ciutats Patrimoni i les sessions del VII Cicle de Música de Cambra, previstes per a la tardor.

Així ho ha decidit la Comissió d’Educació, Cultura i Esport del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya, reunida aquest dilluns de forma telemàtica, que ha acordat «reactivar el calendari d’esdeveniments culturals i esportius previstos per a aquest any, així com algunes de les cites que s’han hagut d’ajornar amb motiu de la crisi del coronavirus».

«Volem tornar a veure les nostres ciutats plenes de somriures i alegria i, per a això, és molt important reactivar el turisme i impulsar el sector cultural i les activitats esportives, perquè som un referent per a la resta de ciutats espanyoles», ha apuntat el president de la Comissió de Cultura i alcalde de Salamanca, Carlos García Carbayo.

En aquest sentit, el Grup ha acordat mantenir i impulsar la data del 12 de setembre per celebrar ‘La Noche del Patrimonio, La Nit del Patrimoni, A Noite do Patrimonio 2020’, un esdeveniment cultural que se celebra de forma simultània a les 15 ciutats.

«Reforçarem i complementarem la programació dels 15 espectacles de dansa que es programaran dins del festival ‘Escena Patrimoni’, que coordina artísticament Lorenzo Pappagallo, i l’obertura extraordinària d’espais patrimonials amb la retransmissió ‘online’ de nombroses activitats culturals, per arribar a més quantitat de públic i perquè més persones puguin disfrutar de les nostres ciutats», ha postil·lat García Carbayo.

En aquest sentit, els regidors de les 15 ciutats s’han emplaçat per a una pròxima reunió en la qual debatran tots els protocols sanitaris i de seguretat que seran necessaris aplicar a les 15 ciutats per a la celebració d’espectacles, concerts i tota classe d’activitats culturals, així com «compartir bones pràctiques i guies comunes per a l’obertura de museus i altres espais monumentals».

Música de cambra 

La celebració del VII Cicle de Música de Cambra, en col·laboració amb l’Escola Superior de Música Reina Sofia, és un dels esdeveniments que s’ha hagut d’ajornar a causa de la pandèmia. La programació del cicle estava «totalment tancada» quan es va declarar l’estat d’alarma. I, a més, la reina Sofia havia de presidir el concert d’inauguració del cicle, el passat dia 23 d’abril a Eivissa.

En la videoconferència d’aquest dilluns ha participat el director artístic de la Fundació Albéniz i l’Escola, Juan Mendoza, que ha assegurat que «l’important és que la música no pari» i ha reconegut que els alumnes estan «desitjosos de tornar a tocar en els entorns monumentals de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat».

Referent a això, la Comissió ha acordat posposar la celebració del Cicle de Música de Cambra a la tardor. En concret, les dates i el programa «s’anunciaran pròximament», ha avançat el grup de Ciutats Patrimoni.

També, la comissió ha acordat ajornar per després de l’estiu algunes de les cites esportives incloses en el III Circuit de Carreres Ciutats Patrimoni, que es va presentar a l’Ajuntament de Salamanca el 5 de març passat.

L’estat d’alarma per la Covid-19 va obligar a cancel·lar la primera carrera, el 15 març a Úbeda, així com les següents cites previstes a les localitats de Mèrida, Càceres, Santiago, Salamanca, Conca, Baeza, i Segòvia.

El coordinador del Circuit, Daniel Gutiérrez, també ha participat en la videoconferència i ha manifestat que «malgrat la incertesa, sembla que la segona part del Circuit es mantindrà i amb bons números, ja que la gent té moltes ganes de participar i de córrer».

«Reactivarem el calendari de carreres i celebrarem totes les proves que sigui possible d’aquí a final d’any, ja que els esdeveniments esportius també són grans dinamitzadors del turisme a les nostres ciutats», ha indicat el president de la comissió.

Aula patrimoni 2020 

A més, la Comissió ha valorat el conjunt de les propostes remeses al concurs ‘Aula Patrimoni 2020’ i l’IES Princesa Galiana de Toledo ha resultat guanyador del certamen nacional, amb una proposta en la qual els experts han valorat el caràcter pedagògic i l’estructura didàctica d’una proposta que «permet conèixer el patrimoni històric i cultural de la ciutat de Toledo, vinculant l’experiència amb l’agermanament amb altres centres educatius del Grup».

En total, el concurs ha rebut prop de 50 sol·licituds amb treballs de centres del Primer Cicle –1r, 2n i 3r curs– d’Educació Secundària públics i concertats, en un programa que en la passada va registrar la participació de 9.000 alumnes. El premi per al finalista consisteix en un viatge de l’equip guanyador a la ciutat que elegeixin, que se celebrarà en la data que «sigui possible».

REUNIONS AMB EL GOVERN

El president de la Comissió, Carlos García Carbayo, també ha traslladat als regidors i representants de les ciutats els resultats de les últimes reunions dels alcaldes del grup amb la ministra de Turisme, Reyes Maroto, i amb la secretària d’Estat de Turisme, Isabel Oliver, en les quals han sol·licitat «millores en la connectivitat, continuïtat per als ertos i protocols uniformes per als diferents sectors d’activitat, per transmetre confiança, tranquil·litat i seguretat tant als treballadors com als viatgers».

«Volem que les nostres ciutats es tornin a omplir de vida, com destinacions segures, pròximes i espais de cultura. Ho tenim tot en marxa i moltes ganes d’anar endavant», ha conclòs García Carbayo.

Notícies relacionades

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya, que va celebrar el 2018 el seu 25è aniversari, té per objectiu actuar de manera conjunta a favor de la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles els centres històrics de les quals estan inscrits en la Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco.

Concretament, són els dels municipis d’Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.