Eleccions 23J

Sánchez carrega contra la «muntanya de mentides» de Feijóo en el cara a cara

El líder socialista considera que ha quedat «meridianament clar» que el PSOE té un projecte de futur davant un Feijóo que no el té

Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya 2023

Multimèdia | ¿Qui serà president? Els escenaris més probables

3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Pedro Sánchez es mostra satisfet amb la seva actuació en el debat cara a cara d’aquest dilluns contra Alberto Núñez Feijóo. Per al president del Govern, el candidat del PP es va dedicar a aixecar una «muntanya de mentides» darrere la qual ocultar la seva falta «absoluta» de projecte per al país.

Així ho ha dit Sánchez a la premsa espanyola i estrangera que l’esperava a la seva arribada a la cimera de l’OTAN a Vílnius (Lituània), en la qual també ha anunciat un augment de la contribució espanyola a les missions de l’Aliança a Eslovàquia i Romania.

Feijóo va dir, per exemple, que el jutge havia arxivat la causa de l’espionatge amb el sistema Pegasus per la falta de col·laboració de Sánchez, quan en realitat ho ha fet per la falta de col·laboració d’Israel; va afirmar en diverses ocasions que Podem no havia firmat el pacte contra la violència de gènere i Vox sí, quan el cert és que va ser al revés. Sánchez va dir, per la seva banda, que la inflació espanyola quan va començar la guerra d’Ucraïna era del 2%, quan en realitat superava el 6%.

Ús «descarnat» d’ETA

Durant bona part del debat Sánchez va carregar contra Feijóo per haver permès l’entrada de Vox en les institucions del país (a València, Múrcia, Castella i Lleó o Extremadura). Aquest dimarts ha insistit que Feijóo porta a terme una «inquietant tàctica d’abraçar-se a Vox i a Santiago Abascal», cosa que porta a internar-se en un «tenebrós túnel del temps». I això, opina, va quedar clar en el cara a cara.

Sánchez també ha criticat a Feijóo l’ús «descarnat» del terrorisme d’ETA. Durant el debat, el socialista va demanar a Feijóo que condemnés l’eslògan «Que et voti Txapote», amb referència al terrorista etarra, utilitzat per membres del Partit Popular per criticar els acords parlamentaris amb el partit basc Bildu. Davant la premsa desplegada a Vílnius, el president ha remarcat que la violència d’ETA «afortunadament va desaparèixer fa 11 anys perquè la va vèncer la democràcia espanyola».

El candidat socialista creu que el cara a cara (de prop de dues hores de durada) li ha permès fer balanç dels seus quatre anys de Govern de coalició. Ell, diu, ha fet davant als espanyols propostes sobre temes com les pensions o els drets del col·lectiu LGTBI o el feminisme. El debat va ser vist per gairebé sis milions d’espanyols a Antena3 i La Sexta.

PP «abraçat» amb Vox

El missatge de Sánchez des de Lituània és coherent amb el que envien els responsables des de Ferraz. De fet, la campanya del PSOE seguirà sense canvis malgrat l’ensopegada en el cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, informa Marisol Hernández. Ferraz no reconeix la relliscada com sí que ho fan en la resta de l’organització. Miren de no caure en el derrotisme i apunten que Feijóo va ser «aspre» i «va aparcar la moderació», cosa que l’allunya dels votants de centre.

En la mateixa línia s’han expressat altres membres del partit. La cap de llista del PSC al Congrés per Barcelona, Meritxell Batet, ha acusat Feijóo d’«enfangar amb dades falses i insídies» el debat.

Notícies relacionades

Des del PP han tret tota l’artilleria comunicativa. «Ha sigut un escac i mat. Veiem Sánchez fora de combat», se sent a Génova. A la seu popular estan sorpresos perquè el líder conservador «va portar la batuta» i va saber anar encaixant els temes en el terreny del seu adversari, informa Paloma Esteban. No esperaven un Sánchez «nerviós, fora de lloc en molts moments i que no va saber reconduir les seves posicions gairebé en cap moment».

El mateix candidat Feijóo considera que, després del debat, s’engrandeix la seva distància amb el socialista. Pedro Sánchez «perdrà per molt», ha dit. Confessa que no esperava que el debat li sortís tan bé. Demana, no obstant, no confiar-se. No dona per derrotat Sánchez i demana no subestimar-lo en el que queda de campanya. Génova vol mantenir el seu electorat mobilitzat, precisament perquè totes les enquestes el donen guanyador i això pot restar motivació als votants per acudir a les urnes en ple mes de juliol.