Eleccions generals 23J

El PSOE continuarà la mateixa campanya malgrat el debat: «Feijóo busca el votant de Vox»

En el partit s’estén la sensació que va ser un error fixar unes expectatives tan altes en el cara a cara i la seva influència en la campanya i que Sánchez no es va sobreposar a la manera en què Feijóo li va fer front

El PSOE continuarà la mateixa campanya malgrat el debat: «Feijóo busca el votant de Vox»
3
Es llegeix en minuts

La campanya del PSOE continuarà sense canvis malgrat l’ensopegada en el cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Una relliscada que a Ferraz no reconeixen, però que sí que admeten en la resta de l’organització. En el partit se suporta la patacada gairebé amb resignació, s’assumeix que s’ha perdut una oportunitat tot i que sense caure en el derrotisme. En la cúpula socialista la lectura és més possibilista. Entenen que Feijóo va ser «aspre» i «va aparcar la moderació». «La seva actitud no va ser la d’intentar atreure el votant de centre».

I en aquest posicionament veu la direcció del PSOE el seu lloc. «No intentava atreure els electors del PSOE, està buscant el vot de Vox. En aquesta vida no es pot tot alhora». Per això l’estratègia es mantindrà: «És una campanya en la qual estem tancant el ‘gap’ (la distància) amb el PP, com reflecteixen totes les enquestes». «El cert és que ahir Feijóo no volia debatre, perquè en un debat típic perd». «Va optar per enfangar el camp», afirmen fonts de Ferraz.

En una part del seu balanç, el PSOE coincideix amb el balanç públic que ha fet la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que amb un discurs més radical que la resta del PP ha aconseguit absorbir el votant de Vox. «Feijóo s’ha guanyat els vots de Vox i no ha perdut un sol vot socialista. Ha arrasat un Sánchez sense futur», ha escrit a Twitter.

Diferents fonts del partit consultades per aquest diari sí que assumeixen que «Feijóo va estar millor que Sánchez» i que, «una vegada més, les expectatives fan que guanyi el que entrava com a perdedor». Asseguren que l’equip del president va deixar traslluir amb massa claredat la rellevància del debat i la importància que donaven a la seva preparació. El cap de l’Executiu va cancel·lar un míting dissabte a Plasència (Extremadura) i des de divendres a la tarda fins al mateix dilluns no va tenir agenda. «Van comprar la moto que el cara a cara era definitiu».

Génova no va fer cap canvi, va traslladar que el candidat li aniria dedicant algunes estones i va donar a entendre que els valia no cometre cap error. «L’efecte sorpresa ha jugat clarament a favor de Feijóo», assenyalen en el PSOE. «Qui va fer aquest plantejament es va equivocar», apunten, tant per la gestió prèvia com per la posada en escena. «Sánchez és infinitament millor, en les entrevistes li surt brodat», però ahir estava «encotillat en unes fitxes infames». «No va ser ell i crec que en aquests moments sempre es premia l’autenticitat», destaquen.

«Es va subestimar» Feijóo

«Feijóo estava molt preparat», remarca una altra font. «El seu to va treure de polleguera Sánchez. La seva estratègia era clara: donar sempre primer i li ha servit», afegeix. En aquest punt hi ha qui observa massa sensació de suficiència a Ferraz i a la Moncloa: «Subestimar els que han sigut presidents autonòmics és un error garrafal». «Hi ha infinitament polítics més estireganyosos i durs i millors oradors en l’àmbit territorial que en el nacional», declaren. En el cercle del cap de l’Executiu s’indicava fa només uns dies que encaraven el debat «amb absolut respecte a l’adversari polític». Feijóo, mantenien, «fa tota la vida que està en política i això li dona un bagatge important».

Notícies relacionades

El president «es va trobar un Feijóo que no esperava», afirmen dirigents socialistes. I, prossegueixen, es va posar «nerviós en el primer bloc (l’econòmic)», en el qual el candidat del PP va rebatre totes les seves xifres i va negar els seus èxits, i això «el va trencar una mica». «Hi va haver un error de plantejament i, a més, va ser un mal dia del president». Però en l’organització no es creu que empitjori la situació. «Pot afectar l’ànim de la militància tot i que això es recupera en dos dies», afirmen. «No penso que sigui res greu, és més una bombolla dels mitjans».

Una altra font sí que opina que ara la campanya es posa més costa amunt i que el debat es va perdre en la primera part, perquè Sánchez «interrompia constantment». N’hi ha d’altres de més salomònics: «Deficient tots dos, Sánchez i Feijóo, i la realització i els moderadors, també».