Eleccions 2021

L’enquesta d’EL PERIÓDICO, la que més va encertar els resultats del 14-F

  • El sondeig elaborat pel Gesop va encertar la victòria en vots del PSC, l’empat amb ERC i la irrupció de Vox com a quarta força

L’enquesta d’EL PERIÓDICO, la que més va encertar els resultats del 14-F
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’enquesta publicada per EL PERIÓDICO i betevé ha sigut el sondeig que més s’ha acerat als resultats definitius de les eleccions d’aquest 14 de febrer. El baròmetre elaborat pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) i publicat rere el tancament dels col·legis electorals va encertar amb els principals trets de la fotografia postelectoral: la victòria en vots del PSC, l’empat amb ERC i la irrupció de Vox com a quarta força.

El guanyador dels comicis ha sigut el candidat socialista Salvador Illa, que finalment ha obtingut 33 diputats. Dins de la forquilla de 31-33 pronosticada pel sondeig d’aquest mitjà. Mateixa forquilla pronosticada per a ERC, que si bé ha aconseguit menys paperetes que els socialistes, la distribució territorial de les mateixes i l’efecte de la Llei d’Hondt han provocat que aconsegueixi els mateixos representants: 33. Els postconvergents de Junts apareixien a l’enquesta de les vuit de la tarda com a tercera força, amb una estimació d’escons d’entre 31 i 33. El resultat final ha sigut un terme mitjà i els de Laura Borràs han aconseguit 32 escons.

Notícies relacionades

A diferència d’altres enquestes, que avançaven una irrupció menys intensa de la ultradreta al Parlament de Catalunya, el sondeig del GESOP ja anticipava el seu resultat com a quarta força. El vaticini era d’entre 10 i 11 diputats i el resultat final, amb 217.371 vots, ha sigut d’11 diputats. La CUP ha millorat les expectatives destil·lades a l’enquesta preliminar del GESOP, ja que si aquesta els conferia un horitzó d’entre set i vuit diputats, finalment els anticapitalistes han obtingut un resultat lleugerament millor, amb nou diputats. D’altra banda, els comuns de Jessica Albiach han encaixat amb les previsions. Si la forquilla els donava entre vuit i nou diputats, finalment els morats han mantingut els seus vuit escons de l’anterior legislatura.

La resta de forces que han aconseguit representació parlamentària han quedat amb un resultat similar o no molt distant al retratat per l’enquesta d’aquest mitjà. Ciutadans prometia entre sis i set diputats i finalment s’ha quedat en sis. El PP és la formació que ha quedat més lluny de les previsions, ja que dels sis o set diputats del sondeig, els d’Alejandro Fernández s’han quedat finalment en tres parlamentaris.