Camí de les urnes

Almenys el 41% dels membres de les meses el 14-F presenten recurs per no anar-hi

  • Malgrat l’allau d’impugnacions, el Govern manté que els punts de votació són espais «segurs»

aleria32187984 mon02  montevideo  uruguay   16 12 2015   una ciud151218193149

aleria32187984 mon02 montevideo uruguay 16 12 2015 una ciud151218193149 / Juan Ignacio Mazzoni

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres dies abans de l’obertura dels col·legis electorals, continua creixent el nombre de recursos de membres de les meses electorals contra el seu nomenament per al diumenge 14 de febrer. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), almenys 33.918 persones han acudit a les juntes electorals de zona per impugnar la seva designació del total de 82.251 escollits, cosa que representa el 41%.

Han sigut estimades 21.711 impugnacions; no admeses 2.946 i pendents de resoldre 1.248. Unes xifres que podrien ser molt més altes, perquè les facilitades són parcials, ja que no tots els ens electorals han ofert dades al TSJC.

Les dades són les xifres actualitzades i netes facilitades per les Juntes Electorals de Zona i són dades depurades de duplicitats i repeticions (s’ha de tenir en compte que les excuses es poden presentar per via telemàtica, presencial, fax, burofax o correu ordinari). En algunes Juntes s’han detectat presentacions per duplicat i triplicat, per la qual cosa pot ser que la dada d’aquest divendres no coincideixi amb la facilitada en dies anteriors (que eren dades en brut).

Els designats disposen de set dies naturals per presentar al·legacions davant la junta electoral de zona i aquesta ha de resoldre en el termini de cinc dies. I, a mesura que es van estimant o denegant els recursos, s’escull el substitut. Això implica que fins dissabte hi pot haver sortejos.

Notícies relacionades

Malgrat l’allau d’impugnacions, el Govern manté que les eleccions catalanes es podran desenvolupar amb normalitat. Prop del 99% de les meses electorals ja tenen prou membres per constituir-se, va assegurar dilluns el director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López, a Twitter. Un 66% ja té els 9 membres i poc més d’un 1% no té encara els tres membres necessaris per constituir-se. «Amb això ja podríem fer eleccions sense cap problema», va afirmar Peña-López: «Continuem treballant-hi, però hem deixat de patir».

El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, encarregat dels processos electorals, va traslladar dimecres un missatge de «tranquil·litat i seguretat» a tots els designats perquè els simulacres de votació que estan portant a terme alguns ajuntaments «demostren que els protocols són segurs».