ELECCIONS CATALANES

Illa, sobre el veto al PSC: «És la foto de Colón de l’independentisme»

  • Creu que constitueix «un error molt greu» i demana el vot per acabar amb la «confrontació»

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC creu que s’ha trobat un regal inesperat pocs dies abans de les eleccions catalanes. El compromís, firmat per escrit, de tots els partits independentistes per no arribar a cap pacte amb els socialistes després del 14 de febrer ha servit al candidat del partit, Salvador Illa, per carregar contra els que volen seguir «la bronca i la confrontació». També ha assegurat que aquest acord constitueix «la foto de Colón de l’independentisme», amb referència a la manifestació en la qual van participar junts els líders del PP, Ciutadans i Vox a Madrid, el febrer del 2019.

De fet, aquesta idea que el PSC és l’únic partit que promou el «retrobament» i el diàleg entre catalans ha sigut el principal eix de la campanya socialista fins ara, i el veto independentista els permet endinsar-se en la tesi. Illa ha dit a la SER que el pacte és «insòlit» i constitueix «un error molt greu».

Després de criticar-lo, el candidat socialista l’ha posat com a exemple de per què els ciutadans han de votar el PSC aquest diumenge. «És il·lustratiu perquè la gent concentri el seu vot en la meva candidatura, que és el que pot alterar i trencar això i fer avançar Catalunya», ha afirmat Illa, que durant la campanya també ha afirmat que no serà president d’un Govern amb independentistes. «Jo he dit que dialogaré amb tothom excepte amb Vox, i ara em trobo aquesta foto de Colón de l’independentisme», ha insistit.

«No m’he vacunat»

Illa també ha rebutjat les acusacions dels qui suggereixen que va refusar fer-se un test abans de participar al debat de TV-3 perquè està vacunat contra la Covid-19: «Jo no m’he vacunat i això ho sap tot Espanya», ha dit.

En una entrevista a la COPE, el presidenciable dels socialistes ha explicat que va decidir no fer-ho perquè ni tenia símptomes ni havia estat en contacte amb un positiu.

Notícies relacionades

«Els protocols acordats, i que jo he estat defensant per a tots els espanyols, diuen que la prova PCR es fa quan tens símptomes o has sigut contacte estret d’un positiu, i no era el meu cas [...], i no vull cap privilegi per a mi com a polític», ha remarcat.

Illa també ha afirmat que és «fals» que s’hagués pactat amb els altres candidats fer-se un test previ al debat i ha defensat que ningú li va dir que fos «obligatori», sinó que se li va proposar a tall de «recomanació» i ell ho va considerar una «sobreactuació».