Camí de les urnes

Catalans per la Independència: L’escissió ‘octubrista’ de l’ANC que uneix l’independentisme contra el PSC

  • L’organització va ser creada per exdirigents de l’entitat independentista descontents amb el lideratge d’Elisenda Paluzie

Catalans per la Independència: L’escissió ‘octubrista’ de l’ANC que uneix l’independentisme contra el PSC
3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Un grup de membres de la cúpula de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es van citar al castell de Cardona el 27 de desembre per anunciar la seva dimissió i crear una nova organització: Catalans per la Independència. Van llegir un manifest contundent contra l’entitat liderada per Elisenda Paluzie, a qui acusen d’haver «malbaratat l’1-O», i van donar la benvinguda a una altra plataforma ‘octubrista’: «L’ANC no ens serveix i no volem continuar esperant el canvi».

Reticents a l’estratègia de diàleg amb l’Estat i aferrats a la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), van baixar del barco de l’ANC per haver «deixat de ser aquesta eina mobilitzadora i exigent» i per «la pèrdua de la seva influència i acció». Aquesta nova organització havia passat inadvertida fins que els seus impulsors van aconseguir unir els partits independentistes que es presenten a les eleccions del 14-F sota un mateix text amb una premissa molt clara: no pactar amb el PSC en cap cas, «sigui quina sigui la correlació de forces sorgida de les urnes».

La candidata de Junts, Laura Borràs; el líder d’ERC al Parlament i número dos per Girona, Sergi Sabrià; la candidata de la CUP, Dolors Sabater; la candidata del PDECat, Àngels Chacón; i també la de Primàries, Laura Ormella, van firmar el compromís que exigeix «continuar avançant cap a la independència» i no perdre la «credibilitat» del sobiranisme amb aliances amb els socialistes, a qui qualifiquen de «responsables de la repressió». Amb aquest contracte, d’escassa validesa jurídica però d’indiscutible impacte polític, Catalans per la Independència pretén estimular la mobilització de l’electorat a favor de la desconnexió davant el temor que la pandèmia del coronavirus descoratgi la participació a les urnes diumenge.

«Lliures o morts»

Aquesta escissió de l’ANC, configurada inicialment per cinc excoordinadors, va sorgir després d’un ardu debat sobre si calia manifestar-se en contra de la inhabilitació del llavors president Quim Torra, i es va arribar fins i tot a proposar una consulta a les bases que finalment van avalar la protesta. Segons els dimissionaris, ni la pandèmia havia d’impedir una mobilització «en defensa de les institucions».

El manifest fundacional que van llegir a Cardona asseguren que les entitats sobiranistes més massives, l’ANC i Òmnium Cultural, «ja no són l’eina que vam creure necessària per aconseguir l’objectiu que ens vam proposar», la independència, perquè «han abandonat el carrer» i «les institucions». I es conjuren per «recuperar l’esperit de lluita dels nostres antecessors i la invulnerabilitat que vam mostrar l’1-O del 2017, quan el poble sense por, malgrat ser atacat, va mostrar aquell esperit propi dels catalans del 1714, quan ferms i decidits, tots com un sol, vam sentir pròxim el lema d’aquesta terra que trepitgem avui: lliures o morts».

Notícies relacionades

L’organització desdenya fulls de ruta, estatuts o constitucions, «i no penjarà més llaços grocs»: «L’objectiu és i serà mitjançant accions de lluita no violenta per tot el país provocar la ruptura tant mental com física amb l’Estat espanyol, i aconseguir per fi la independència de Catalunya».

El 24 de gener van desplegar una gran bandera negra amb la creu blanca de santa Eulàlia a la plaça major de Vic per exigir la independència al costat de cartells en els quals es podia llegir: «Enemic: Estat espanyol. Barrera: Partits polítics. Solució: Independència».