Eleccions catalanes

Junqueras: «Si Borràs fos d’ERC se li requeriria que deixés de ser candidata»

  • El líder republicà desatén les peticions de la presidenciable de JxCat sobre la DUI i recorda que el programa electoral dels postconvergents demana una via acordada

  • «El dret a l’autodeterminació és tan transversal a Catalunya que fins i tot Iceta el va defensar fins al 2015», afirma el president d’ERC

  • Esquiva tota polèmica amb Puigdemont, a qui diu que estaria encantat d’anar a recollir-lo a Brussel·les quan acabi l’exili

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ha mirat d’esquivar qualsevol referència explícitament crítica amb JxCat i, concretament amb Carles Puigdemont, però quan Oriol Junqueras s’ha enfrontat a la possibilitat de disculpar o posar sordina sobre un cas de presumpta corrupció, el líder republicà no ha pogut mantenir més temps la defensa siciliana que havia construït i ha respost que si «Laura Borràs fos militant d’ERC se li requeriria que deixés de ser candidata».

En el mateix dia que la CUP mig apuntava, o apuntava i mig desmentia, que no recolzaria una investidura de la postconvergent, per la seva imputació pel fraccionament de contractes quan portava les regnes de l’Institució de les Lletres Catalanes, Junqueras, en una entrevista a La Sexta, ha assenyalat que la seva força no jutjava el cas per si mateix, si no que mantenia el compromís en la lluita contra la corrupció.

Abans, i aquesta sí, de manera voluntària i molt en el seu estil, Junqueras s’havia servit de les contradiccions dels postconvergents per recordar que el programa electoral de JxCat reclama un referèndum pactat, és a dir, es troba en sintonia amb el desig d’ERC. Ha desatès, per tant, totes les intervencions electorals de Borràs en què ha proposat i promès que, si fos elegida presidenta, activaria la DUI del 2017.

«Aquella època»

En qualsevol cas, Junqueras ha assenyalat que el referèndum acordat és la millor soluciói que es va intentar diverses vegades aconseguir-lo «en aquella època», amb referència al tram del procés que es va acabar l’octubre del 2017.

Abans de la forçada referència a Borràs fins i tot s’havia mostrat conciliador amb JxCat, amb qui ha dit que el seu partit comparteix moltes coses. Com la defensa dels presos i exiliats, l’amnistia i l’autodeterminació. I tampoc havia entrat al joc de les referències que Puigdemont li dedica als seus llibres, en què el titlla de deslleial i poc menys que de traïdor: «Ni em dol, ni em sorprèn, ni em preocupa. Al contrari», ha afirmat.

Notícies relacionades

Al capítol d’aliances futures, ha recordat jocosament, potser com a prova del nou, que el referèndum és la millor opció, que «el mateix Miquel Iceta va defensar el dret a l’autodeterminació, fins al 2015». Però que, en qualsevol cas, PSC i ERC es troben «als antípodes» i no hi ha, per tant, cap pacte.

Més ambigu s’ha mostrat quan se li ha preguntat si amb el 50% +1 dels vots, en un referèndum d’autodeterminació, n’hi hauria prou per sancionar la independència catalana. «En una democràcia avançada, com al Canadà amb el Quebec, o el Regne Unit amb Escòcia, amb això n’hi hauria prou», ha afirmat, deixant en suspens si també seria suficient a Espanya amb Catalunya.