En clau Madrid

Els encàrrecs d’ERC a Pedro Sánchez

  • L’ambient electoral català es trasllada a les Corts, on ERC recordarà al president que legisla gràcies a ells

  • Els republicans reclamaran al Govern, en plena campanya, un nou compromís sobre la taula de diàleg

  • El ministre Iceta s’estrenarà al Congrés i al Senat rebent un bombardeig parlamentari de l’oposició

Els encàrrecs d’ERC a Pedro Sánchez
3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Confirmat per i als tribunals que les eleccions a Catalunya han de ser el 14 de febrer, una atípica però pesada campanya electoral ha començat a desplegar el seu plomatge. Tots els candidats estan convençuts que cada segon compta per esgarrapar un possible vot. Tenen raó. L’enquesta del Gesop per a EL PERIÓDICO adverteix, entre altres coses, que la possible abstenció i l’enorme indecisió són en aquests moments les reines del tauler. No hi ha guanyadors clars, tot i que el socialista Salvador Illa continua al capdavant seguit de prop per l’aspirant d’ERC, Pere Aragonès, a qui al seu torn trepitja els talons JxCat. Els partits tenen feina. Però compte amb una altra dada demoscòpica: la baixíssima motivació dels catalans per acostar-se a les urnes.

Les ràtios de la Covid colpejant sense parar a la ciutadania i els efectes secundaris de la crisi econòmica i social prenent més cos del previst sens dubte fan efecte. Toca als polítics encertar amb els missatges perquè revisquin les ganes de votar. Sembla ser temps d’oferir respostes més que de plantejar interrogants o incerteses. I d’ajustar a la realitat, més que mai, la decisiva campanya.

De moment gairebé tots els grups han pres la decisió d’ampliar aquesta setmana la picabaralla electoral a Madrid. A les Corts. El bombardeig parlamentari a Pedro Sánchez i el seu nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, serà notable al Congrés i al Senat. Els Plens i sessions de control a l’Executiu que allà es desenvoluparan faran parlar: a l’habitual tensió que en aquesta legislatura ja desprenen les Càmeres de forma habitual, se sumarà l’adrenalina d’uns comicis catalans imminents. I en aquest context, atenció als plans d’ERC que, com ja va fer en certa manera fa uns dies amb el seu rebuig del decret sobre el repartiment de fons europeus, tornarà a recordar a Pedro Sánchez que necessita els seus escons per legislar. Si no sempre, en la gran majoria d’ocasions. Arriben encàrrecs de pes.

Les vides i els vots

El portaveu republicà, Gabriel Rufián, té previst forçar Sánchez a pronunciar-se dimecres al Parlament sobre la designació d’Illa com a candidat quan era titular de Sanitat i Espanya estava en la tercera onada. Si es té en compte que Rufián va atribuir fa uns dies als socialistes «prioritzar els vots per sobre de les vides» és de preveure, sense gaire risc a equivocar-se, que aquest intercanvi entre el dirigent d’ERC i el president serà d’alt voltatge.

Però n’hi ha més. Els republicans compten amb utilitzar aquest mateix Ple al Congrés per obligar el Govern de coalició a mullar-se i convocar, posant-hi una data, una segona reunió de la taula del diàleg amb Catalunya. No en va aquesta taula és el preu fonamental del suport a les Corts d’ERC a Sánchez i el seu soci morat de coalició, suport sense el qual la legislatura es complica en excés. Un altre missatget dels republicans per al PSOE (els dos partits que encapçalen l’enquesta d’EL PERIÓDICO) en vigílies d’unes eleccions on és complicat imaginar-se els pactes i vetos reals (i realistes) que puguin donar-se a partir del 15-F, atès el nivell d’indecisos i l’amenaça abstencionista.

A debatre sobre nacions

Notícies relacionades

També Iceta estarà atrafegat en el Congrés. I en el Senat, on s’estrenarà primer en una sessió de control com a ministre. Serà a la Cambra alta on JxCat l’intenti posar en un compromís intentant que es pronunciï sobre «disfuncions, desequilibris i carències» del model autonòmic. Al Congrés se sumaran més grups a l’interrogatori al flamant titular de Política Territorial, instant-lo que ofereixi públicament solucions al «conflicte» amb Catalunya o que es pronunciï sobre si continua pensant que a Espanya «hi ha fins a vuit nacions», entre altres qüestions... 

Campanya també a Madrid, aquesta vegada des dels escons. El PP s’inflarà a defensar plans d’ajudes directes i reducció d’impostos per a l’hostaleria i comerç, sabedor que el sector a Catalunya està asfixiat pel coronavirus i mira atònit la diferència de criteri al Madrid d’Isabel Díaz Ayuso. Que estratègicament, almenys aquestes setmanes electorals, és també el Madrid de Pablo Casado. Però compte que hi ha populars com el sempre influent Alberto Núñez Feijóo que ja han posat en qüestió si és «responsable» el que fan les autoritats madrilenyes. Aquí hi ha tema.