ENTREVISTA

Salvador Illa: «Al meu govern no hi haurà independentistes»

  • «Catalunya necessita girar full a 10 anys perduts», diu el candidat del PSC

  • «Tindrem un 70% de gent vacunada a l’estiu», insisteix després dels problemes de distribució

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Illa (Roca del Vallès, 1966) és el primer candidat del PSC amb opcions de guanyar les eleccions catalanes en més d’una dècada. La seva sortida del Ministeri de Sanitat ha sigut tan precipitada que rep aquest diari al despatx de la seu socialista que fins fa uns dies ocupava Miquel Iceta, i que conserva nombrosos efectes personals de l’ara ministre de Política Territorial.

¿Per què vostè és millor candidat que Miquel Iceta?

No ho sé. Els meus companys em van demanar que encapçalés la candidatura, m’ho vaig pensar i ho vaig fer.

¿Es veu com el revulsiu que necessitava el PSC per tornar a governar?

Jo el que veig és que la nostra candidatura és la que necessita Catalunya en aquest moment. Catalunya necessita girar full a 10 anys perduts, que ens porten a la decadència. El que s’ha de fer és retrobar-nos. Estem rebent recolzaments importants de gent que probablement ens votarà només aquesta vegada. La pandèmia ens ha arribat en el pitjor moment, en el punt final de 10 anys de decadència. I això obliga a un canvi de rumb, a centrar-nos en el que importa a la gent, en la salut, en la reactivació de l’economia, en els drets socials. A fer un Govern que governi, no que bloquegi.

¿Estaria disposat a presidir un Govern en què també hi hagi representants independentistes?

No combrego amb un Govern que tingui per objectiu la independència. En el meu Govern no hi haurà gent que tingui per objectiu la independència de Catalunya.

La seva fórmula de Govern preferida és un pacte amb els comuns. Però no sumen, segons totes les enquestes.

Amb formacions que tinguin per objectiu la independència no m’hi veig col·laborant. Al final hem d’esperar que la gent es pronunciï. El que dic és que a Espanya hi ha una fórmula que està funcionant i tampoc no té majoria. I aquí és la fórmula que veig amb més simpatia, i no la descarto.

¿Estaria disposat a acceptar vots, tot i que fossin gratis, de Cs, el PP o fins i tot de Vox, per accedir a la presidència?

Alguns d’aquests em volien ficar a la presó.

Vox, sí. ¿I la resta?

El que no faré és, si guanyo les eleccions, no optar a formar govern, com van fer d’altres que en algun moment potser van despertar esperances per a alguna gent de Catalunya. Però se’n van anar. Jo torno, per guanyar les eleccions i per formar govern.

Més enllà del seu tarannà amable, ¿quina és la seva recepta per superar el conflicte polític català?

Hem estat centrats en el que no era important, hem dividit la societat catalana, ens hem empobrit. En lloc de fomentar la divisió hem de fomentar el retrobament. I això es fa dialogant. El president del Govern d’Espanya està practicant aquest diàleg, però necessita aquí algú que posi fil a l’agulla.

¿Serien apropiades la via de l’indult o de la reforma del delicte de sedició per tancar aquesta etapa de divisió? ¿Quina prefereix vostè?

La reforma del codi penal és un compromís del president del Govern. I respecte a l’altra qüestió, ningú no ha de tenir privilegis, però tampoc perjudicis. Aquestes persones tenen dret que es tramiti l’indult, i estarem al que resulti d’aquest procés.

¿Què li sembla que els presos independentistes puguin fer campanya?

El que digui la justícia. No tinc ni més ni menys a dir.

En matèria econòmica vostè ha anunciat que Maurici Lucena seria el seu vicepresident econòmic. Però, ¿té alguna mesura estrella per lluitar contra una caiguda del PIB tan profunda?

Crearem un consorci de reindustrialització de Catalunya que pugui liderar tot el que està vinculat als fons europeus seleccionant projectes amb prou massa crítica per transformar sectors com l’automoció, l’agroalimentari, la salut. Avui podríem tenir a Barcelona la seu de l’Agència Europea del Medicament, la més rellevant en aquests moments, la que decideix si autoritza les vacunes. No és a Barcelona per errors propis: ningú no esperarà que nosaltres generem un marc d’estabilitat. Això no ens pot tornar a passar.

¿Creu que els ciutadans entenen que s’ajornessin les eleccions gallegues i les basques, i no les catalanes?

Crec que sí, perquè es van convocar quan no hi havia un decret d’estat d’alarma, ni un confinament generalitzat. I, a més, perquè qui les va convocar ho va fer exercint les facultats que li corresponien, i a l’hora d’ajornar-les va arribar a un consens amb totes les formacions. Res d’això ha passat a Catalunya.

A vostè li retrauen que deixi el ministeri en plena tercera onada.

Jo no he entrat en confrontació mentre era ministre de Sanitat, i mantindré aquesta posició. Puc dir que és una decisió meditada, i que el treball que jo he fet al ministeri és d’equip. I ja vaig dir en el meu comiat que no tinc cap dubte que aquest virus el derrotarem.

Notícies relacionades

¿Quan el derrotarem? ¿Manté, després dels problemes de distribució, que el 70% d’espanyols estaran immunitzat a l’estiu?

S’ha de tenir mirada llarga. Hi havia gent que deia que era impossible que hi hagués vacuna abans de final d’any, que jo estava enganyant quan ho deia, i van arribar a tot Europa el 27 de desembre. I jo dic ara que l’objectiu no a Espanya, sinó a tot Europa, és que a l’estiu tinguem un 70% de gent vacunada. Pot ser que això no es compleixi: si per raons de força major no es poden fabricar les vacunes perquè hi ha incidents a les fàbriques... Però, tal com està previst, tindrem un 70% de gent vacunada a l’estiu.