NEGOCIACIÓ DEL GOVERN

El PSOE posa sobre la taula de Junts i ERC el finançament i eludeix l’amnistia o el referèndum

Montero deixa clar que el Rei ha de cridar a una investidura qui obtingui la majoria en la Mesa del Congrés després de la constitució de les Corts i admet que ja hi ha contactes oberts per impedir que Feijóo tingui un primer intent

El PSOE posa sobre la taula de Junts i ERC el finançament i eludeix l’amnistia o el referèndum
4
Es llegeix en minuts

El PSOE negocia amb molt sigil per tancar una majoria en la Mesa del Congrés dels Diputats que permeti a Pedro Sánchez arribar amb els suports perquè el Rei li encarregui una investidura, esquivant la possibilitat que Alberto Núñez Feijóo tingui un primer intent, tot i que sigui fallit, al ser el guanyador de les eleccions.

És l’estratègia que ha revelat amb claredat la vicesecretària general del PSOE i ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, que en una entrevista en ‘La hora de la 1’ de TVE ha deixat clar que ja hi ha contactes amb els altres grups, inclòs Junts, tot i que ha posat límits. La dirigent socialista ha tornat a deixar clar que ni l’amnistia ni el referèndum poden ser sobre la taula de negociació amb els partits catalans, ERC i Junts, perquè queden fora del marc constitucional. A canvi ha posat l’accent en la reforma del sistema de finançament autonòmic, i ha obert la porta a acords no només per fixar les regles del nou sistema, sinó també per renegociar l’endeutament de les comunitat o l’esforç fiscal de les diferents autonomies.

«Liderant» el diàleg

Montero ha remarcat que qui està liderant les negociacions és el PSOE. «Serem els encarregats de contactar amb els grups, ja tenim entrenament en aquesta legislatura», ha assenyalat la vicesecretària socialista, després que Sumar hagi admès contactes amb Junts i haver posat sobre la taula assumptes com l’amnistia o el referèndum d’independència de Catalunya. «Qualsevol exploració o negociació té com a límit el marc constitucional», ha advertit amb claredat, i ha admès que el model de país d’aquests partits està «als antípodes de la concepció d’Espanya que té el PSOE». «Qüestions fora del marc constitucional queden descartades», ha insistit Montero, per deixar de banda els assumptes sobre els quals fins ara el partit de Carles Puigdemont ha demanat que girin les negociacions.

Molt més flexible ha sigut la ministra d’Hisenda en funcions al parlar sobre possibles concessions en el sistema de finançament, com a clau en la negociació amb els partits catalans. «La reforma del sistema és una urgència que hem de presentar i que està en el nostre programa», ha assenyalat, i ha recordat diversos acords fallits en l’actual legislatura «perquè s’està en posicions de màxims des dels diferents territoris». «No només es parla dels recursos, sinó també de la situació d’endeutament de les autonomies i de l’esforç fiscal», ha admès la líder socialista.

Montero ha deixat entreveure que lògicament ja estan negociant i estan treballant, primer en la constitució de la Mesa del Congrés i posteriorment en una investidura que obri pas «a la majoria de Congrés». Tot i que ha volgut ser «molt discreta» i ha eludit detalls com qui està parlant per part de cada partit, sí que ha admès que hi ha diàleg. «Hi ha contactes, la Mesa ha d’estar constituïda perquè es desenvolupi amb normalitat el procés següent, que el cap de l’Estat cridi a una investidura», ha defensat Montero, que ha insistit en la idea que el Rei ha de cridar a formar Govern qui obtingui més suports per part del Congrés.

Això deixa clar que l’estratègia del PSOE no passa ja, com semblava al principi, per deixar que Alberto Núñez Feijóo s’estavelli en una primera investidura fallida, al donar per fet que el PP no suma amb Vox prou suports. El PSOE aspira a presidir la Mesa del Congrés i a obtenir una majoria perquè sigui Pedro Sánchez el que vagi a la investidura per encàrrec del Rei al sumar més suports i malgrat ser la segona força a les urnes. Feijóo ja ha deixat clar en diversos pronunciaments que intentarà la investidura si l’hi encarrega el Rei tot i que no sumi els suports.

Negociant la Mesa

La primera negociació en marxa és, per tant, la de la Mesa del Congrés dels Diputats. Les aliances que es teixeixin en aquest òrgan donaran bones pistes de per on pot anar la investidura del futur Govern. Tots estan movent ja fitxa per al 17 d’agost, quan es constitueixen les Corts i es decideix la presidència i la Mesa del Congrés dels Diputats. El PP treballa perquè no hi hagi una majoria d’esquerres en aquesta Mesa, que serà clau per reordenar els debats i marcar els temps en una legislatura que serà en qualsevol cas difícil de manejar per l’empat entre blocs.

Notícies relacionades

La cita del PP i Vox, que va asseure cara a cara Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal després de les eleccions, va evidenciar que els populars estan també treballant els seus suports. El secretisme està marcant la primera fase de les negociacions per formar Govern després del 23J. El PNB va tancar la porta al PP des del principi, i la diputada de Coalició Canària, que pot ser decisiva, es mostra disposada a negociar a dues bandes, amb el PSOE i el PP, tot i que en les últimes declaracions públiques marca més distàncies amb el bloc en el qual hi hagi Vox que amb aquell en el qual se situï Sumar.

Pedro Sánchez va aparèixer en un vídeo aquest dilluns per deixar clar que, malgrat no representar la força guanyadora de les generals, intentarà una investidura «quan es constitueixin les Corts», i va brandir que les urnes van donar «una majoria social» que intentarà traduir en «una majoria parlamentària».