Eleccions 23J

Sánchez apel·la a l’agenda social per mobilitzar el vot progressista davant l’adversitat

El president del Govern participa en l’acte central de campanya del PSOE al Palau de Congressos de València

4
Es llegeix en minuts

Crida a la mobilització del vot, especialment el de les dones, i concentrar-lo en el Partit Socialista com l’«única garantia» davant el pacte entre PP i Vox. Els socialistes han celebrat aquest dissabte el seu acte central de la campanya del 23J a València, en el qual Pedro Sánchez ha apel·lat als avenços de l’agenda social del seu govern per activar l’electorat progressista. Mesures en favor de la igualtat de les dones, salari mínim, millora de les pensions i vivenda han servit al president del Govern per esperonar els seus davant l’adversitat de les enquestes.

«Ho hem fet». La falca s’ha convertit en una constant en el discurs del president del Govern i candidat a la reelecció en el repàs d’algunes de les accions del seu Executiu, com la primera llei de vivienda de la democràcia, l’augment del salari mínim, de les pensions, la reforma de la llei de l’avortament i la llei de paritat, que finalment es va quedar «al tinter» però que, ha indicat, portarà endavant la pròxima legislatura. No ha sigut l’única promesa de futur. També s’ha compromès a augmentar els permisos de maternitat i paternitat de les 16 setmanes fins a les 20 i a fer de l’emancipació dels joves «una causa nacional» el pròxim mandat.

Sánchez, escortat per la candidata del PSPV a València, Diana Morant, i el ja expresident de la Generalitat, Ximo Puig, que ha rebut l’homenatge tant del públic com del líder del PSOE, ha mirat de pujar l’ànim als seus recordant alguns dels seus grans èxits passats davant l’adversitat. «Nosaltres vam guanyar unes primàries dues vegades contra tot pronòstic, vam guanyar una moció de censura contra tot pronòstic, vam guanyar dues eleccions contra tot pronòstic el 2019 i el 23 de juliol tornarem a guanyar les eleccions», ha indicat entre peticions a anar a les urnes.

Evitar l’abstenció

Evitar l’abstenció s’ha situat com un dels objectius entre els discursos dels dirigents del puny i la rosa. Tant l’aspirant a president del Govern d’Espanya com Morant i Puig han apel·lat a l’electorat progressista a acudir a la cita amb les urnes diumenge vinent. «Una abstenció és un retrocés. S’ha d’anar a votar al Partit Socialista, no es pot quedar ni un vot a casa», ha indicat Sánchez, que, a més, ha assenyalat que l’«única garantia» per avançar és votar als socialistes, una crida del vot útil davant Sumar i altres formacions regionalistes.

Així mateix, en la seva crida a l’electorat feminista ha posat el focus en el que podria passar a Espanya amb un pacte de PP i Vox i ha posat com a exemple algunes de les mesures preses al País Valencià en les últimes setmanes. La retirada de les banderes LGTBI a Nàquera, la concentració contra l’assassinat masclista a Antella en la qual la presidenta de les Corts, Llanos Massó, es va apartar de la pancarta oficial perquè parlava de condemnar la «violència masclista», o que el candidat de Vox, Carlos Flores, estigui condemnat per violència masclista han sigut algunes de les mencions. «No és cap broma», ha afegit.

«Les conseqüències que el PP pacti amb un partit masclista és veure aquí al País Valencià com hi ha ajuntaments que treuen punts lila d’atenció a les víctimes de violència masclista, que Feijóo justifiqui una condemna de violència masclista amb un divorci dur i veure una presidenta del Parlament valencià sortir de la foto en condemna a un atemptat masclista», ha expressat el líder dels socialistes, que ha afegit que «davant aquesta coalició contra les dones de PP i Abascal, aquí està el Partit Socialista».

Notícies relacionades

En la mateixa línia s’han expressat Morant i Puig. «Espanya vol l’avenç de les dones, no els agrada que ens apartem dels minuts de silenci que condemnen la violència masclista o que tinguem un condemnat per violència masclista que es presenti a representar els valencians», ha indicat la ministra de Ciència. «Sabem el que ha passat aquí i hem de fer tot el que puguem perquè no torni a passar», ha afegit Puig dirigint-se directament als 230.000 exvotants de Compromís i Podem que no van anar a votar el 28M.

Homenatge a Puig i Bielsa

El que serà el principal acte de campanya dels socialistes al País Valencià ha coincidit amb una setmana en què s’ha reflectit la pèrdua de poder institucional del PSPV després del 28M. Divendres, Carlos Fernández Bielsa, que ha sigut rebut amb ovació de la militància i ha rebut el suport de Puig, no va poder governar la Diputació de València pel vot d’Ens Uneix, el partit de l’exdirigent socialista Jorge Rodríguez, mentre que aquest dissabte s’ha publicat al BOE el nomenament de Carlos Mazón com a president de la Generalitat, càrrec que ja no ostenta Ximo Puig després de vuit anys. «Has sigut un magnífic president del País Valencià, ets un orgull per al conjunt del socialisme espanyol», li ha dit Sánchez.