El Periódico de l'Eixample

Eixample
La Sagrada Família preveu acabar les obres en menys de 10 anys

Josep LAGO / AFP

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

«En un màxim de 10 anys, la Sagrada Família estarà acabada». La frase dona a entendre que, si no hi ha contratemps, com de manera indiscutible ho va ser la pandèmia, abans fins i tot del 2033 el més conegut temple expiatori de la ciutat Eixample (Barcelona en té dos, un altre al cim del Tibidabo) estarà arquitectònicament finalitzat. Ho ha dit Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família en una entrevista concedida a Catalunya Cristiana, i és més, dona per pràcticament segur que el 2026 la construcció haurà arribat a la seva cota màxima d’altura, 172,5 metres, i el seu aspecte vist des del carrer de Mallorca serà radicalment diferent de l’actual.

«Acabar les quatre torres centrals i que la capella de l’Assumpció arribi a nivell de carrer ens permet dir que ja estem en la fase final», explica Camps. I prossegueix: «Una vegada fet això, només ens queda acabar la torre de Jesús, cosa que està prevista per al 2026, i la part del carrer de Mallorca, és a dir, capelles del baptisteri i de la penitència, i la Façana de la Glòria».

El lleó alat que representa Marc, a la punta d’una de les torres. /

ELISENDA PONS

Davant de la irrupció de la covid, que va fer caure en picat els ingressos per venda d’entrades, el propòsit de la junta constructora era que la Sagrada Família fos acabada el 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí. Aquesta aposta, amb tot, tenia matisos, igual que ara.

Segons Esteve, el 2026 és possible que la Façana de la Glòria estigui arquitectònicament conclosa, però no serà el mateix des del punt de vista escultòric. De la mateixa manera que a la Façana de la Passió s’han sumat fa tot just sis anys les últimes figures, com el Lleó de Judà i el xai del sacrifici, per al carrer de Mallorca es convocarà un concurs que donarà peu a l’elecció de com mínim tres artistes que s’encarregaran de la iconografia prevista. «Gaudí va pensar en tres nivells per a la Façana de la Glòria, el terrenal, l’espiritual i el celestial», explica.

Notícies relacionades

Aquest concurs internacional es convocarà a finals del 2024 i la decisió final de qui són els elegits la dictaminarà una comissió en la qual participaran fins i tot responsables de cultura del Vaticà.

Amb tot, quedarà, com sempre, la gran incògnita. Aquesta façana, la de la Glòria, concebuda com a porta principal d’accés al temple, va ser imaginada al seu dia com un pont per sobre del carrer de Mallorca que, per executar-se, requereix primer demolir un bloc residencial. La Sagrada Família, doncs, pot estar finalitzada abans de 10 anys, a excepció d’aquest pas elevat que Gaudí va esbossar en els projectes. La junta constructora no s’atreveix a posar-hi una data, però Esteve assegura que «si després de 125 anys el temple va obtenir permís d’obres (no el tenia) gràcies a un acord amb l’ajuntament que no era procliu a això (amb referència a Ada Colau), ¿com no podem arribar a un acord amb els veïns?»

Temes:

Antoni Gaudí