El Periódico de l'Eixample

Eixample

Discrepàncies al Govern Colau

El desacord entre comuns i PSC deixa el pla comercial de l’Eixample a punt del fracàs

  • Barcelona en Comú retira tres carrers de les restriccions més severes mentre que els socialistes demanen que s’aixequin també en carrers del barri de Sant Antoni

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Queda només un dia perquè els dos socis de govern de l’Ajuntament de Barcelona llimin les diferències que els aparta per salvar el pla d’usos de l’Eixample en el ple d’aquest divendres. Els dos declaren que la norma és imprescindible per evitar una allau de peticions per a nous bars, restaurants i altres comerços que poden agreujar les molèsties de soroll i massificació després de l’11 de març, quan s’aixeca la suspensió de llicències en vigor al districte. No obstant, Barcelona en Comú i PSC continuen encallats en les discrepàncies que ara manifesten a cara descoberta, amb les eleccions del 28 de maig en l’horitzó immediat. 

Malgrat que els dos partits han corregit lleument les postures que els va portar a un xoc obert la setmana passada, les dues forces de l’executiu de l’alcaldessa Ada Colau continuen molt distanciades. La discussió entre els dos partits deixa a punt del fracàs la regulació per protegir el comerç tradicional de l’Eixample i posar límit a la proliferació de negocis que pertorbin el descans dels veïns.

Aquest dimecres, els comuns i els socialistes han comparegut per separat al consistori per donar fe que la ruptura a compte del pla d’usos de l’Eixample no ha cicatritzat. Almenys han evitat repetir el disbarat que van protagonitzar fa dues setmanes, quan Janet Sanz (Barcelona en Comú) i Laia Bonet (PSC) van caure en greus contradiccions a l’anunciar juntes un acord que al cap de poques hores va quedar en res. 

Ultimàtum al PSC

D’una banda, Sanz ha expressat que els comuns s’avenen a excloure els carrers de Bailèn, Bruc i Roger de Llúria de la regulació més estricta i rebaixar-les a la segona categoria del projecte de reglament, que suavitza les limitacions a l’obertura a cinc tipus de negocis: hostaleria, comerços d’alimentació amb degustació, oci nocturn, botigues d’autoservei i de conveniència obertes en horari nocturn. La tinenta d’alcalde ha esgrimit que s’han tingut en compte les peticions d’organitzacions veïnals i comercials del barri de Sant Antoni i l’entorn del carrer Girona, que ja compten amb regulacions pròpies.

«És el plantejament que més s’acosta al consens. Anar més enllà suposaria deixar sense efecte la regulació en una zona estratègica com Sant Antoni. No podem tolerar que es torni als anys de barra lliure», ha al·legat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme. En aquesta línia, ha alertat que pot produir-se una onada de peticions de nous restaurants i bars en carrers on ja s’acumulen –com Enric Granados i l’avinguda Gaudí– si no prospera la proposta aquest divendres.

En aquest sentit, Sanz ha donat un ultimàtum als socialistes a l’afirmar que els comuns no pensen rebaixar-se més. «Ja ens hem mogut dues vegades del pla original», ha recordat.

Crítiques als comuns

En canvi, la proposta continua resultant insuficient per al PSC, que persisteix en la idea de votar en contra del reglament aquest divendres i, en conseqüència, avortar-lo si no s’hi introdueixen més canvis. Bonet ha expressat que els socialistes també han revisat la seva postures i han presentat una contraproposta als comuns. Si fa una setmana defensaven que les limitacions més severes s’apliquessin a no més d’11 carrers, el PSC accepta ara ampliar la llista a 14. Pel flanc de Girona afegeixen el passeig Sant Joan i, a Sant Antoni, els carrers de Marquès de Campo Sagrado i Manso. Pel costat de Girona hi ha entesa entre comuns i socialistes, però topen a Sant Antoni.

«Si accepten que no hi pot haver el mateix tracte a tots els carrers de l’àmbit de Girona, ¿per què no accepten el mateix a Sant Antoni? És difícil veure diferències entre Bailèn, on estem d’acord d’excloure-la, i el carrer Sepúlveda, que no es vol excloure de cap manera, tot i que hi ha persianes baixades i es necessiten comerços», ha distingit Bonet. La tinenta d’alcalde socialista ha opinat que la resposta dels comuns és «incoherent».

Notícies relacionades

Bonet ha recalcat que el PSC es continua oferint a negociar i alhora ha suggerit que el debat sobre el pla d’usos s’ajorni al febrer per donar marge per buscar l’acord. «Portar-lo ara a ple és tombar-lo. És sorprenent i irresponsable», ha retret als comuns.

En canvi, Sanz ha expressat que aquest divendres és «l’última oportunitat» per debatre si el projecte es ratifica i donar-li temps per entrar en vigor abans del final de la moratòria de les llicències. La tinenta d’alcalde ha assenyalat que «hi ha molt en risc» si la mesura decau. «Ara el debat és si Sant Antoni queda dins o fora del pla. Deixar-lo fora seria una imprudència i una temeritat que pot sortir molt cara i que pot destruir un barri», ha alertat.