El Periódico de l'Eixample

Eixample

Amenaça de desnonament

Colau apressa un fons a frenar l’expulsió dels inquilins de la Casa Orsola

  • L’alcaldessa insta la propietat a renovar els lloguers als veïns, als quals no ofereix mantenir-se a la finca de l’Eixample

Colau apressa un fons a frenar l’expulsió dels inquilins de la Casa Orsola

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha urgit els propietaris de la Casa Orsola, una finca modernista al mig de l’Eixample, que frenin l’expulsió dels inquilins i els renovi els arrendaments per poder continuar vivint a l’immoble. La regidora ho ha reclamat a través d’una carta dirigida a Lioness Inversiones, el fons que és amo d’un edifici convertit en un símbol contra l’encariment dels preus del lloguer i un emblema per als moviments de vivenda a Barcelona.

En la missiva, Colau assenyala que «cinc famílies ja han esgotat els seus contractes de lloguer sense que se’ls ofereixi la possibilitat de renovar-los». L’alcaldessa retreu que la propietat permetés que els arrendaments dels veïns vencessin «sense que se’ls oferís la possibilitat de renovar-los».

«No entenem que en el cas que ens ocupa no es plantegés la renovació dels contractes», assenyala Colau. Afegeix que es tracta de «famílies que fa molts anys que viuen a l’edifici i que han pagat sempre el lloguer». Alguns dels inquilins en risc de perdre el domicili fa dècades que són a l’edifici, situat a la confluència dels carrers Consell de Cent i Calàbria. El Sindicat de Llogateres organitza un acte aquest dissabte just en aquest xamfrà per donar suport als veïns del bloc i oposar-se a «l’especulació immobiliària».

«Pràctiques especulatives»

Notícies relacionades

Colau també ha acusat Lioness Inversiones de cometre «pràctiques especulatives» a la carta que ha remès al fons, que adverteix del risc d’avivar la «gentrificació» a l’Eixample. En paral·lel, ha instat la propietat a estalviar «un greu perjudici a aquestes famílies» i ha brindat els serveis de l’ajuntament a la companyia per intentar arribar a un acord amb els arrendataris. En aquest sentit, l’alcaldessa ha ofert el servei de mediació municipal a Lioness Inversiones, a qui també suggereix que cedeixi els pisos a la borsa de lloguer social del consistori perquè els gestioni.

No obstant, l’alcaldessa remarca en la missiva que els oferiments de l’ajuntament han caigut en sac foradat. «Ens sorprèn que no hàgim tingut cap resposta per la seva part a aquestes propostes. No hem rebut cap explicació», retreu Colau a la carta dirigida a Albert Ollé, administrador de Lioness Inversiones. L’alcaldessa tanca la missiva recalcant «l’obligació d’oferir lloguer social en cas de vulnerabilitat».