El Periódico de l'Eixample

Eixample

Demografia i vivenda

Més d’un terç de veïns de l’Eixample viuen sols

L’INE prediu que creixerà aquesta tendència a tot Espanya de cara al 2037, però el districte barceloní ja va 15 anys avançat

A1-158076574.JPG

A1-158076574.JPG / FERRAN NADEU (EPC)

2
Es llegeix en minuts

Un 34% dels pisos de l’Eixample (el parc immobiliari més ampli de la ciutat, amb 112.612 vivendes) estan ocupats per un únic inquilí i, segons les prediccions oficials, aquest serà en els pròxims anys un percentatge amb tendència a créixer més.

El 13 d’octubre, l’Institut Nacional d’Estadística va donar a conèixer les seves projeccions sobre com seran les llars espanyoles en l’horitzó de l’any 2037. Segons els seus càlculs i a partir de les tendències actuals, la seva previsió és que d’aquí 15 anys hi haurà a Espanya 6,5 milions de llars unipersonals o, el que és el mateix, que un 29,8% de la població prevista aleshores viurà sola.

L’Eixample va molt avançada a aquest calendari: fins a 38.275 persones viuen soles ja en aquest districte. Per trams de mitja dècada, el grup més nombrós té entre 30 i 34 anys. Són 3.351 veïns. Però en les estadístiques oficials de la ciutat destaca l’elevat nombre de persones d’avançada edat que viuen soles. Les que tenen més de 80 anys sumen 7.504 barcelonins, i d’aquest grup, 80 tenen més de 100 anys.

Segons l’anàlisi de l’INE, seria un error imaginar que aquest volum d’octogenaris, a mesura que superin l’esperança de vida, alliberaran una part del mercat immobiliari, de manera que es rejoveniran llocs com l’Eixample. L’INE apunta just el contrari. Els seus analistes expliquen que la generació del ‘baby boom’ entrarà pròximament de ple en la jubilació, molt dels seus membres, divorciats i, altres, per llei de vida, a partir d’algun moment, viudos. El 2037, segons aquest institut, un 26% de la població espanyola ja haurà fet els 65 anys i un 8% tindrà més de 80 anys.

Notícies relacionades

La radiografia residencial de l’Eixample revela que 38.275 pisos estan ocupats per una sola persona, però la següent xifra que destaca és que 33.299 són la llar de dues persones, sense que se’n pugui deduir que siguin parelles o famílies monoparentals. És a dir, aquesta xifra podria incloure els pisos compartits.

El que alguns sectors consideren una família de tall tradicional, una parella amb un fill o amb dos fills seria cada vegada més inusual a l’Eixample. De vivendes amb tres persones empadronades n’hi ha 19.621, i amb quatre, 13.654. L’ocupació mitjana dels pisos de l’Eixample és de 2,37 persones per vivenda, la segona més baixa de la ciutat, darrere de la de Gràcia. I, dins de l’Eixample, el barri amb menys densitat d’habitants per pis és l’Antiga Esquerra de l’Eixample, amb una mitjana de 2,33.