Els professors, peça feble de la incipient escola en xarxa
El creador de la plataforma Moodle lamenta que els docents no siguin més actius en l'intercanvi de materials
Ensenyament anuncia que més de 1.600 centres catalans podran aprendre competències bàsiques a través del programa

mjibanez33354748 barcelona barcelon s 30 03 2016 sociedad e160330162424 /
Quan arriba a casa després de classe, la Clara es connecta a l’ordinador (o a la tauleta, si la seva germana gran l’hi deixa) i repassa els deures que toca fer aquella tarda. Un company de classe (cada setmana un, per ordre rotatori) ha penjat ja fa tres hores al repositori de Moodle les tasques diàries assignades per la mestra. Ahir deia així: «Castellà: els dos exercicis de la pàgina 163 del llibre. Matemàtiques: repassar el dossier de competències bàsiques». Si surt algun dubte, la Clara, que estudia sisè de primària en un dels més de 1.600 centres catalans que utilitzen aquesta plataforma tecnològica educativa, pot aclarir-lo amb l’ajuda d’algun company de classe a través del fòrum que té a la seva disposició al mateix Moodle o contactar directament amb la professora. Uns 400.000 estudiants i docents fan ús gairebé diàriament de Moodle, que està començant a establir els fonaments perquè l’escola catalana sigui una escola en xarxa.

"El que permet aquesta eina és, entre altres coses, que els alumnes construeixin coneixements a partir d'altres coneixements, que els intercanviïn, que els transformin i, a la vegada, que aprenguin que les tecnologies poden tenir també usos socials i educatius", destaca la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. El problema, objecta Martin Dougiamas, l'enginyer australià creador de Moodle, és que, aquí, com passa a la majoria dels 223 països que la utilitzen, la plataforma no "està prou explotada".
La tecnologia, taló d'Aquil·les del sistema educatiu espanyol
El pobre reciclatge o formació continuada dels mestres espanyols (i, entre ells, els catalans) és un dels principals llastos del sistema educatiu espanyol, que segueix sense atrevir-se a fer avaluacions de la qualitat de la docència, malgrat que cada vegada són més les veus que les reclamen.
"Quan la vaig idear, a principis dels anys 2000, vaig pensar que el canvi que suposaria Moodle en el món educatiu seria fins i tot més profund", observa Dougiamas, que aquesta setmana és a Catalunya amb motiu de la seva investidura com a doctor honoris causa per la Universitat de Vic (UVic-UCC). El pare del software, utilitzat per 84 milions de persones arreu del món, lamenta que els professors no s’hagin mostrat més actius en l’intercanvi de materials, ja sigui per desinterès, per apatia o, simplement, per falta de preparació digital.
"Segueixen fent les classes com abans, i s’han limitat a introduir el Moodle a les seves aules, però sense canviar les metodologies", constata. "La tecnologia educativa no és una cosa prescriptiva per innovar. El treball l’han de fer les persones, i sense aquestes aportacions no hi ha innovació", afirma.
DE LLIURE ACCÉS
L’eina, que conviu a les aules catalanes amb altres plataformes digitals (algunes de més comercials, altres d’adaptades expressament per cada col·legi per a les seves pròpies necessitats educatives), és una de les portes que estan contribuint a fer que les noves metodologies docents entrin en escoles i instituts. "Al ser un programari de lliure accés, es va enriquint a mesura que s’utilitza, és una eina orgànica, que permet individualitzar l’aprenentatge, ja que cada alumne treballa amb ell al seu propi ritme i segons el seu propi nivell", assenyala, per la seva part, Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC. "L’objectiu és que el mateix programa sigui fruit de les aportacions de la comunitat, que vagi més enllà del que proposa l’Administració", destaca Dougiamas.
Notícies relacionades"Catalunya, que és pionera en la utilizació de tecnologia a l’aula, vol fer un pas més enllà", va anunciar ahir Meritxell Ruiz, que es va comprometre a aplicar, a partir del curs 2016-2017, el prototip basat en competències bàsiques en què Moodle està treballant des de fa gairebé un any i que preveu presentar el pròxim mes de maig. La decisió, va indicar la consellera, s’inscriu en el pla iniciat ja fa tres cursos perquè els centres educatius catalans despleguin els currículums de competències bàsiques de les diferents disciplines escolars. «Ara, a més, amb aquesta plataforma, es podran treballar de forma virtual i els professors podran compartir-los entre ells», va assenyalar la titular d’Ensenyament.
Aquesta versió de Moodle, afegeix en aquest sentit el seu creador, "era una reclamació de la comunitat educativa d’arreu del món des de fa molt temps". Amb tot, Dougiamas defensa que no és la seva missió, ni és tampoc la pretensió de Moodle, "prescriure un model educatiu concret".
Meritxell Ruiz Mestres i professors Innovació educativa Política educativa Educació a Catalunya
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?