Així funciona Hisenda

Els set estats pels quals passa la declaració de la renda: ¿Què signifiquen?

L’únic mètode que dona Hisenda per resoldre un dubte amb la renda «al moment»

Hisenda avisa: Si cobres més de 35.200 euros, tingues en compte això en la teva declaració

La planta que has de col·locar a la finestra per evitar les mosques i mosquits

Abans d’emetre el resultat, els funcionaris de l’Agència Tributària han de confirmar que la declaració presentada és correcta i per això passa per diferents etapes de tramitació

VÍDEO: PI STUDIO

3
Es llegeix en minuts
Pedro Sanjuán

Molts contribuents ja han fet els deures i han presentat la declaració de la renda de l’exercici fiscal del 2022. D’altres ho faran en els pròximes setmanes, ja que el termini acaba el pròxim 30 de juny. Sigui com sigui, el següent pas després d’entregar l’esborrany és esperar que surti un resultat negatiu, i per tant a tornar, o positiu, el que equival a pagar. ¿O no? En realitat, l’impost de l’IRPF passa per set estats fins que Hisenda confirma el reembors o activa l’ordre de pagament. Així que toca una mica de paciència.

Abans d’emetre el resultat, l’Agència Tributària ha de confirmar que la declaració presentada és correcta. ¿Què signifiquen cadascun dels set estats? És important saber-ho, tant per verificar el resultat com per saber si existeix algun problema amb el Fisc.

Els set estats de la declaració de la renda

Notícies relacionades

Els set estats de la declaració de la renda

En tràmit

El missatge «la seva declaració s’està tramitant» avisa que s’ha presentat l’esborrany i que, des d’aquest moment, els funcionaris d’Hisenda es posaran a revisar-la.

Comprovació de l’esborrany

El següent estat es mostra amb l’avís «la seva declaració està sent comprovada». En aquesta etapa, els tècnics ja han començant a revisar la declaració. Per a això, verifiquen la informació a través de l’encreuament de dades, revisant que totes les dades siguin correctes.

«Comprovi l’import» suposa un problema

Si en l’estat de la tramitació de la declaració apareix el missatge «la declaració amb l’import indicat no ha sigut gravada o està en procés. Comprovi l’import» significa que hi ha un problema. El més recomanable és acudir a una oficina d’Hisenda per solucionar el problema i veure de què es tracta.

La seva declaració ha sigut tramitada: tot és correcte

Si no sorgeix cap problema després de presentar l’esborrany oficialment, Hisenda avisa els contribuents que «la seva declaració ha sigut tramitada pels òrgans de Gestió Tributària». El missatge afegeix informació. En concret, diu «estimant-se així que la devolució sol·licitada per vostè, sense perjudici de les comprovacions que poguessin realitzar-se posteriorment pels òrgans de l’Agència Tributària. En altres paraules, aquest avís indica que tot és correcte i que Hisenda emetrà el reembors o l’ordre de pagament, que per defecte es realitza mitjançant transferència bancària al compte corrent que es va indicar a l’esborrany.

«La seva devolució està sent comprovada» implica algun deute pendent

Llegir a mitges el missatge que «la seva declaració ha sigut tramitada pels òrgans de Gestió Tributària, estimant-se així que la devolució sol·licitada per vostè» pot comportar un ensurt. Llegeix la informació addicional perquè potser detalla el següent: «No obstant la seva devolució està sent comprovada». Aquest avís indica que, tot i que la informació sigui correcta, els funcionaris d’Hisenda han trobat deutes amb l’administració pública en la via executiva, com poden ser multes de trànsit o embargament. Per això, revisaran el deute per satisfer-la amb la devolució. Si sobressin diners una vegada coberta, ingressaran l’import restant. Altrament, es procedirà a sumar el càrrec pendent.

No conforme

El següent estat de l’impost de l’IRPF passa per l’avís «la seva declaració ha sigut tramitada no estimant-se conforme». És a dir, l’Agència Tributària no està d’acord amb la devolució sol·licitada ni la informació aportada en la declaració. Per aquesta raó, envien un requeriment per efectuar una comprovació de dades.

Devolució emesa

L’última etapa de la declaració de la renda avisa del seu resultat amb la seva data de missió. Exemple: «La seva devolució ha sigut emesa el dia X de X del 202X. Si en 10 dies no ha rebut l’import, acudeixi a la delegació/administració de l’Agència Tributària corresponent al seu domicili fiscal». Aquest missatge significa que ja han emès el pagament de la devolució, per la qual cosa aviat es rebran els diners en el compte.

Com es pot consultar l’estat de la declaració de la renda

Els contribuents poden saber en tot moment quin és l’estat de la declaració de la renda. Per a això, n’hi ha prou amb entrar a la pàgina Renda 2022 de la Seu Electrònica de l’Agència Tributària. Després cal clicar en l’apartat ‘Servei tramitació d’esborrany / declaració (Renda WEB)’. Per a això és necessari el DNI o un certificat digital. Al fer-ho, es mostrarà l’‘Estat de Tramitació’ i la fase concreta en què es troba.