El sector comercial preveu una caiguda dels preus del pernil

Des del setembre, els productes porcins s’han abaratit prop del 10% i l’excedent d’oferta interna podria accentuar-ho

Pernils en un estand de la fira Alimentaria, en l’edició del 2022. | FERRAN NADEU

Pernils en un estand de la fira Alimentaria, en l’edició del 2022. | FERRAN NADEU / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts

El brot de pesta porcina africana detectat en senglars a Collserola, que ha obligat a bloquejar un terç dels certificats d’exportació de carn de porc espanyola, ha disparat les alarmes en el sector porcí. No obstant, i contra el que molts podrien esperar, les fonts consultades en el sector comercial i en organitzacions de consumidors per EL PERIÓDICO apunten que l’impacte sobre els preus del pernil i altres derivats del porc en el mercat nacional podria ser nul o fins i tot a la baixa. Segons aquests interlocutors, en els dos últims mesos, des del mes de setembre passat, el preu de la carn de porc ja havia experimentat una baixada pròxima al 10%. I tot i que el brot i les restriccions internacionals sí que podrien alterar fluxos comercials, no preveuen una pujada de preus, més aviat al contrari.

Espanya és el primer productor de carn de porc de la UE, i el valor de les seves exportacions ronda els 8.800 milions anuals; Catalunya és la regió més afectada al produir gairebé el 50% de carn de porc del nostre país.

Després de detectar-se els primers casos en senglars, el Govern ha bloquejat uns 120 certificats sanitaris d’exportació cap a prop de 40 països de fora de la UE. Entre aquests, mercats molt rellevants com Mèxic o Taiwan han suspès l’entrada de carn i productes porcins espanyols.

Alguns grans importadors, com la Xina, han acceptat la "regionalització", és a dir, la prohibició només de carn procedent de la zona afectada, cosa que permet que es continuïn enviant productes d’altres regions espanyoles.

Excedent d’oferta

Notícies relacionades

Amb tot, la incertesa continua present. Fins que no es restableixi l’estatus sanitari, molts mercats internacionals es mantindran cauts, cosa que podria frenar el comerç exterior del porcí espanyol durant mesos. Les fonts de consum al·ludides indiquen que hi ha dos factors clau que podrien suavitzar o fins i tot disminuir els preus: un excedent d’oferta interna a causa del fre de les exportacions; i la tendència a la baixa prèvia a la pesta porcina.

Els escorxadors, productors i empreses càrnies orientades a exportació sí que tenen una situació més delicada. El bloqueig de mercats externs podria retallar ingressos, obligar a ajustar producció o buscar mercats alternatius. Aleshores, el sector agroalimentari espanyol en conjunt obre un període de tensió, amb un balanç entre protegir l’estatus sanitari, recuperar mercats exportadors i evitar un desbordament d’oferta interna que perjudiqui la rendibilitat. El que sí que queda clar és que l’actual brot de pesta porcina africana representa un cop seriós per a l’exportació espanyola de carn de porc.