Emprenedoria tecnològica
El nombre de ‘start-ups’ que destaquen cau a nivells de fa una dècada
Catalunya suma unes 500 empreses d’aquest estil, però només 39 es van incorporar a la llista el 2024, un ritme molt més lent que el de fa uns anys i lluny del que registren altres països europeus
Aquesta tendència deixa el país cada vegada més exposat a la competició d’altres ‘hubs’ establerts

Hi ha un element que preocupa, d’un temps ençà, l’ecosistema emprenedor. Especialment ara que Catalunya i Espanya –perquè el problema és comú– s’han posicionat com un destí clau en aquests entorns. Que cada vegada hi hagi més star-tups, però que no creixin prou. Ara, la plataforma Mind the Bridge ha posat xifres a la inquietud, que constaten que "el posicionament global d’Espanya mostra signes de tensió, en comparació amb altres economies emergents en el camp de la innovació".
Aquest organisme en recompta 1.194 scaleups a Espanya, que són les joves empreses de base tecnològica que augmenten el seu volum de negoci un 20% durant tres anys consecutius (o el nombre d’empleats, en el seu defecte), que ja tanquen rondes de finançament que superen el milió d’euros i que, habitualment, tenen un producte o servei que ja funciona en el mercat, i el seu objectiu és créixer molt més significativament. En són bons exemples Glovo, Factorial, Wallbox, Holaluz, Filmin...
De fet, part del problema rau en què aquestes empreses, fundades la majoria fa deu anys o quasi, continuen sent l’emblema emprenedor. D’acord amb aquest informe, la xifra de noves scale-ups va créixer pràcticament sense interrupció des del 2014 fins al 2021 (en van aparèixer 31, 47, 52, 42, 90, 98 i 104, respectivament), però la corba va començar a baixar des d’aleshores. Se’n van crear 171 el 2022; 151 el 2023; 91 el 2024 i aquest any passem per 35, i això vol dir que, si no canvia gaire la cosa, s’arribarà a les 70 aproximadament aquest any.
A Catalunya, segons dades obtingudes per EL PERIÓDICO de la mateixa consultora, la tendència és exactament la mateixa. De les 72 noves start-ups que van destacar l’any 2021, es va passar a les 62 l’any següent, a 54 l’altre, i a 39 l’any passat. De moment aquest any anem per 14, amb dades disponibles fins aquest juny.
Economies que van per davant
"Espanya manté una posició sòlida en el paisatge innovador europeu i continua liderant el sud d’Europa; no obstant, una tendència més lenta de creixement en els últims anys ha anat deixant el país cada vegada més exposat a la competició d’altres hubs igualment establerts i d’ecosistemes globals emergents", planteja l’informe. "Amb 1.194 scaleups i 22.600 milions de dòlars de finançament captat en total, Espanya se situa cada vegada més per darrere de les tres principals economies europees en termes d’innovació", afegeix. Es refereixen a Alemanya, a les seves 2.184 scaleups i als seus 78.800 milions de dòlars d’inversió captada en total; i també a França i les seves més de 3.000 scaleups i els quasi 67.000 milions de dòlars d’inversió. Per sobre de totes dues figura el Regne Unit, amb més de 5.000 empreses i més de 150.000 milions de dòlars captats entre totes.
També crida l’atenció que Espanya tingui només 42 empreses que hagin aixecat més de 100 milions de dòlars en total (eDreams, Sateliot i Travelperk, a més de les sospitoses habituals), davant les 142, 131 i 267 que han aconseguit aquesta fita a Alemanya,a França i al Regne Unit, respectivament, o a les més de mil de Silicon Valley. I només n’hi ha dues que hagin superat els mil milions de finançament: Glovo i Jobandtalent. Els Estats Unit, en canvi, s’acosten al centenar.
"Al comparar el rendiment de l’ecosistema d’Espanya amb la seva economia i amb els hubs d’innovació globals, sorgeixen diverses tendències que són preocupants", completa l’informe. Per exemple, que en poc temps Corea del Sud o Austràlia hagin superat el mercat espanyol en la majoria de les mètriques clau, o que es generin a penes 2,4 scaleups per cada 100.000 habitants, o que s’inverteixi menys de l’1% del PIB del país en innovació, xifres inferiors a les d’altres ecosistemes emergents.
La recepta del sector
Tot això ho han posat de manifest les pròpies empreses en moltes ocasions. La plataforma d’empreses tecnològiques d’alt creixement i inversors EsTech, junt amb l’Associació Espanyola de l’Economia Digital, Adigital, van presentar l’any passat un Pla Nacional per a l’Escalabilitat que van dissenyar com un full de ruta per començar a resoldre el problema. Proposen, entre altres mesures, ampliar l’abast de la llei de start-ups per disposar, per exemple, d’una certificació especial per a scaleups; diversificar les fonts de finançament i crear incentius perquè valorin sortir a borsa; posar encara més focus en l’atracció i retenció de professionals i buscar la manera d’enfortir el lideratge espanyol a Europa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança