Infraestructures

El tràfic del Port de Barcelona cau un 3,2% i els ingressos pugen un 4%

La reconfiguració de les aliances marítimes i els canvis a les terminals causen el descens, que no va repercutir en els resultats del primer semestre

El tràfic del Port de Barcelona cau  un 3,2% i els ingressos pugen un 4%
3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El tràfic total del Port de Barcelona va caure en el primer semestre de l’any un 3,2%, segons van revelar ahir els seus principals responsables. La reconfiguració de les aliances marítimes internacionals i els canvis a les terminals són la raó del descens, tot i que des de la infraestructura ho minimitzen i asseguren que el més probable és que en la segona part de l’any es recuperi, com ja ha començat a passar al juliol.

A més, el president del Port, José Alberto Carbonell, va recordar que, tot i que en el primer semestre de l’any normalment no faciliten els resultats econòmics, aquesta baixada del tràfic total no va repercutir en aquestes dades, ja que l’increment d’ingressos va escalar fins al 4% (va arribar als 101 milions d’euros) i el resultat d’explotació un 8%.

Carbonell estava acompanyat del director general de l’autoritat portuària, Àlex Garcia, que va detallar com van evolucionar els tràfics en els primers sis mesos d’aquest 2025. Un dels aspectes en què més va incidir va ser en el creixement del comerç exterior, ja que els contenidors plens van augmentar un 8% en el primer semestre en exportacions i un 12,2% en importacions.

En l’apartat de sòlids a granel, com que la collita de cereals a Espanya ha sigut bona, hi va haver menys importacions. En canvi, en el cas dels líquids, va prosseguir el director general, Barcelona és importadora en gasolina i va tenir un efecte important la implantació del vehicle elèctric. Quant al gas natural liquat, com a conseqüència de l’apagada, hi va haver més consum d’aquest combustible per a les centrals de cicle combinat i va créixer la importació. En total ho va fer un 22,1%.

El comportament de vehicles també es va retreure amb un 6,5% menys en milers d’unitats. Hi va haver menys exportacions perquè va descendir la fabricació de vehicles (a Espanya va ser d’un 12% menys). Tant Seat (a Martorell) com Volkswagen (a Pamplona), "estan fent un canvi cap a l’elèctric" i, com que són "clients importants del port", va incidir Garcia, això va impactar en la infraestructura barcelonina.

Més moviment de passatgers

Si es fixa en transport de passatgers, tant de ferris com també de creuers, els moviments van augmentar un 10,3% en el còmput global, tot i que una mirada més detallada del primer semestre del 2025 permet veure que els ferris van baixar un 1,4% però van créixer tant els moviments de creuers (un 15,7% més) com el moviment de visitants a la capital catalana (un 12,9% més).

Garcia va reiterar que no tots els creueristes que arriben a la ciutat la visiten. Aproximadament el 60% dels moviments del port sí que ho fan, seguint la metodologia de Turisme de Barcelona.

Notícies relacionades

El president del Port es va voler fixar també en les grans inversions en infraestructures que tenen en cartera i va revelar que ja s’ha licitat el 95% dels 332,5 milions previstos per a aquest 2025. Només falta el projecte d’infraestructura elèctrica al Moll Adossat, una inversió de 16 milions d’euros que està previst que es liciti en el consell d’administració del setembre. "Creiem que complirem el 100% de la inversió que vam anunciar en el seu moment", va proclamar Carbonell.

"Tindrem un port més preparat, més verd, més innovador i més obert", va resumir el responsable del Port. Els 314,5 milions ja licitats són, entre altres projectes, per a la primera fase dels recintes del Moll Catalunya, la quarta fase del Moll Adossat (on anirà la tercera terminal de ferris) i la nova superestructura del moll amb la Terminal G de creuers.