Carlos Gallardo: "Els aranzels són una oportunitat perquè Europa reaccioni"

Carlos Gallardo: "Els aranzels són una oportunitat perquè Europa reaccioni"
4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Va agafar el comandament de la farmacèutica catalana que havia fundat el seu avi el 1944 fa just tres anys i la Junta General d’Accionistes l’acaba de ratificar com a president i conseller delegat. Des de la seva arribada al càrrec, Carlos Gallardo s’ha proposat fer d’Almirall un referent mundial en el sector de la dermatologia mèdica. El seu negoci, explica, continua depenent en un 45% de medicaments com l’Almax, que també és seu, però tot i així en aquests moments explica que està entossudit que aquest percentatge vagi baixant. I que ho faci malgrat totes les complicacions necessàries per aconseguir-ho, des de les intrínseques del sector farmacèutic (l’altíssima competència) i els vaivens geopolítics que tant condicionen el fer negocis en el món actual.

Acaben el 2024 amb molt bons resultats.

Sí, estem molt contents. En els últims anys, hem estat invertint molt sobretot en dos medicaments, Ilumetri i Ebglyss, amb un gran potencial en la psoriasi moderada i greu i la dermatitis atòpica moderada i greu, on encara hi ha molta necessitat no satisfeta. Teníem una oportunitat molt bona de comercialitzar aquests productes a Europa, un moviment que podia ser transformacional per a la companyia. El 2024 hem començat a recollir els fruits. Ara esperem que el 2025 i el 2026 això es vegi de manera molt òbvia en creixements molt alts en vendes i expansió també en marges.

Però encara estan lluny dels 100 milions d’euros que guanyaven el 2015. ¿S’hi arribarà a curt o mitjà termini?

El que hem dit [al mercat] és que preveiem un creixement a doble dígit de les vendes i després una expansió de l’ebitda fins a arribar al 25% [de les vendes] ja el 2028. Si fas els números, el 2028 estarem en més de 300 milions d’euros d’ebitda, la qual cosa s’hauria de traduir en beneficis per sobre de 100 milions.

¿Detecta que hi hagi reptes o complicacions en el mercat de la dermatologia?

És un mercat molt complex perquè és molt competitiu. Primer, perquè hi ha molta necessitat, encara hi ha patologies que no estan ben tractades i això ho veu Almirall, però també moltes altres companyies. Segon, perquè en dermatologia hi ha molta malaltia que ve de desajustos del sistema immunitari. Hi ha empreses especialitzades en altres indicacions amb camins biològics similars (asma, malaltia de Crohn...), que han aconseguit productes que poden servir també per a dermatologia. Hi han arribat per accident, però veuen que el mercat és atractiu i es queden.

Deia vostè en el seu discurs a la Junta General d’Accionistes que el context geopolític convuls impacta directament en el sector de la salut.

Molt, sí.

Però afirma també que no tem l’impacte dels aranzels.

En aquests moments tenim molt baixa exposició en el mercat americà, però això no treu que la situació estigui afectant molt el sector. No crec que els aranzels siguin la mesura més eficaç per aconseguir cap objectiu, ni res tampoc que pugui beneficiar el pacient, el metge o l’economia. Crec que hi ha altres instruments per estimular la investigació o per aconseguir a la teva població accés als medicaments.

¿I més enllà dels aranzels? ¿Com diria vostè que els afecten ara mateix les tensions geopolítiques en general?

La incertesa sempre augmenta la prudència en les inversions. També en la indústria farmacèutica. La indústria no sap si hi haurà aranzels, preus de referència als Estats Units, contraaranzels... Amb tanta incertesa es tendeix a ser prudent i vigilar les inversions més del compte. Nosaltres, com a Almirall, estem obligats també a respondre als estímuls externs, com qualsevol altra empresa.

¿Han detectat aquest fre de les inversions?

Ara mateix estem molt centrats en l’R+D i en els nostres programes de fase II, així que de moment no hem canviat els nostres plans a curt termini, però sí que estem ben atents a tot el que pugui passar per reaccionar -hi. Els aranzels també poden ser una oportunitat.

¿En quin sentit?

Els aranzels pretenen reindustrialitzar els Estats Units i sobretot reindustrialitzar-los pel que fa als medicaments. Aquí hi ha una oportunitat d’Europa per reaccionar i prendre mesures perquè la investigació en les ciències de la salut i en el sector farmacèutic continuï sent prou atractiva perquè les empreses no se’n vagin als EUA. Les empreses estem interactuant amb els diferents agents europeus i a escala nacional perquè es prenguin les mesures adequades i hi hagi contraincentius perquè la indústria es quedi a Europa. Veurem com aterra tot en els pròxims mesos.

La junta l’ha ratificat com a conseller delegat, ¿quin balanç fa d’aquest temps en el càrrec? ¿Com ha viscut el relleu?

Almirall és una companyia familiar fundada pel meu avi, Antonio Gallardo, i en la qual cada generació ha tingut una sèrie d’èxits. El seu va ser fundar-la i convertir-la en una companyia de referència nacional. La generació del meu pare i el meu oncle la van internacionalitzar. Ara ens toca a la nostra generació portar-la al següent nivell. L’ambició és convertir-la en una companyia líder en dermatologia mèdica. L’estratègia de centrar-nos en aquest àrea terapèutica és bona, hi ha molta necessitat no satisfeta, molt pacient per ajudar, i creiem que centrant-nos en una cosa molt concreta com és la dermatologia, podem convertir-nos en superexperts. I l’estratègia està funcionant bé.

Notícies relacionades

O sigui que, si tot va bé, el seu segell serà la dermatologia.

Sí, però tinc el meu cosí també en el consell, i la meva família em segueix de prop i em recolza. Però sí, la meva ambició i la del meu equip és que Almirall es converteixi en el referent mundial de la dermatologia mèdica. Sé que es tracta d’un objectiu que és molt ambiciós, però considero que és una cosa factible per a nosaltres.