Aliança fiscal
El PSOE i Junts pacten abaixar 5 punts l’impost de societats per a les pimes
L’acord entre socialistes i postconvergents redueix el tribut al 20% a les empreses que facturin fins a 10 milions
Les companyies més petites reduiran el seu tipus fiscal del 23% al 17%
L’acord polític entre el PSOE i Junts perquè la formació independentista doni el seu suport als canvis fiscals que pretén impulsar el Ministeri d’Hisenda no només va orientat a crear un nou impost permanent sobre la banca i a deixar caure el gravamen extraordinari sobre les energètiques. El pacte entre les dues formacions inclou una rebaixa fiscal de cinc punts en l’impost de societats (fins al 20%) per a les empreses de reduïda dimensió (fins a 10 milions de negoci). En particular, les més petites d’elles (amb una facturació anual inferior a un milió) podran reduir el seu tipus fiscal des del 23% actual fins al 17% (per als primers 50.000 euros de benefici).
En total, els grups parlamentaris del PSOE i de Junts al Congrés han presentat una bateria de cinc esmenes coincidents que esperen ser incorporades en el projecte de llei de tributació mínima global de les multinacionals, que està en tramitació parlamentària des del juny passat. Segons Junts, aquestes mesures permetran un estalvi de 2.500 milions d’euros a les empreses catalanes.
Rebaixa fiscal per a les pimes.
L’esmena pactada entre el PSOE i Junts preveu una rebaixa fiscal escalonada de fins a sis punts per a les empreses amb una facturació inferior a un milió d’euros, així com una retallada de cinc punts per a les que tenen una facturació inferior a 10 milions d’euros, tal com havia plantejat el president de la patronal catalana Pimec, Antoni Cañete.
En l’actualitat, el tipus general de l’impost de societats és del 25%. No obstant, hi ha una taxa reduïda del 23% per a les empreses amb una facturació anual inferior a un milió d’euros. Per a aquestes microempreses, la reforma pactada entre socialistes i Junts planteja que per als primers 50.000 euros de benefici paguin el 21% a càrrec dels resultats obtinguts el 2025; el 19% el 2026 i el 17% el 2025. Per al benefici que superi el tram dels 50.000 euros es planteja passar del tipus actual del 23% al 22% el 2025; el 21% el 2026 i el 20% el 2027.
Així, quan s’acabi el camí descrit, les empreses amb una facturació inferior a un milió d’euros acabaran tributant al 17% pels primers 50.000 euros i al 20% per les quantitats que excedeixin d’aquest llistó, en lloc fer tributar tot el resultat al 23%. A tall d’exemple, una microempresa que aconsegueixi un benefici de 100.000 euros l’any 2027 tributarà en l’impost de societats per 18.500 euros, en lloc de pels 23.000 euros, que es derivaria de la situació actual aconseguint un estalvi de 4.500 euros.
A més, PSOE i Junts han pactat abaixar del 25% al 20% el tipus de l’impost de societats a què tributen les empreses amb una facturació inferior a 10 milions d’euros, i fer-ho de manera esglaonada, entre els anys 2025 i 2029 a raó d’un punt menys cada exercici. L’acord inclou mantenir l’actual tipus reduït del 15% per a les noves empreses de reduïda dimensió (menys de 10 milions de negoci), per als dos primers exercicis en els quals obtinguin resultat positiu. Les cooperatives també es beneficiaran d’una reducció d’impostos del 20% al 17%.
Ahir, el president de Pimec va valorar de manera molt positiva les mesures. Cañete va considerar "molt positiu l’estalvi calculat per Hisenda de 2.500 milions d’euros en els pròxims cinc anys que suposarà aquesta rebaixa de 5 punts progressius (del 25% al 20%), la qual arribarà als 600 o 700 milions d’euros a partir de l’any 2030" per a les empreses que facturen entre un i 10 milions, segons un comunicat.
Impost a la banca.
També és coincident el text presentat tant pel grup socialista com pel de Junts per crear el nou impost sobre el marge d’interessos i comissions de determinades entitats financeres, amb el qual es pretén donar continuïtat a l’actual gravamen extraordinari sobre la banca. El nou impost pretén gravar el marge d’interessos i comissions obtinguts per entitats de crèdit i les sucursals a Espanya d’entitats de crèdit estrangeres, en les activitats que desenvolupin a Espanya.
De moment, afectarà ingressos dels anys 2024, 2025 i 2026. Les esmenes de PSOE i Junts estableixen que el tipus de l’impost tindrà un caràcter progressiu (de l’1% al 6% en funció de la base liquidable). A més, es permet la deducció del 25% de la quota en l’impost de societats. A més, el disseny també estableix una deducció extraordinària en el cas que pateixin un descens sostingut de la seva rendibilitat.
Reinversió empresarial.
A través d’una reforma de l’article 25 de la llei de l’impost de societats, que afecta la reserva de capitalització, PSOE i Junts han acordat noves bonificacions per la reinversió empresarial. Aquestes reduccions en l’impost de societats seran superiors si aquesta reinversió comporta la creació de nous llocs de treball.
Notícies relacionadesClubs esportius de base.
Per protegir la viabilitat dels clubs esportius sense ànim de lucre, PSOE i Junts han acordat una bonificació del 100% en les cotitzacions socials d’entrenadors, entrenadores i monitors "dedicats a la formació, preparació o entrenament de persones menors de 18 anys al servei de clubs, associacions o entitats esportives sense ànim de lucre", segons assenyala l’esmena pactada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
-
Ofert per
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports
- BCN encarrila el veto urbanístic al lloguer de temporada