Nova valoració de l’INE
El pes de l’economia il·legal en el PIB d’Espanya augmenta fins al 0,92%
La revisió estadística de la comptabilitat nacional estima en quasi 13.770 milions d’euros activitats com la prostitució, les drogues i les propines rebudes com a remuneració en espècie
L’economia derivada d’activitats il·lícites és 730 milions més elevada que en l’estimació prèvia
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha revisat lleugerament a l’alça el pes de l’economia il·legal en el producte interior brut (PIB). La revisió quinquennal de la comptabilitat nacional que va practica l’INE el 18 de setembre concedeix unra mica més de pes a activitats com la prostitució, el tràfic de drogues, el contraban de tabac, el joc il·legal i les propines rebudes com a remuneració en espècie amb els treballadors de l’hostaleria. Ara l’INE situa aquest pes en l’entorn del 0,92% del PIB (unes centèsimes per sobre de l’estimació prèvia, del 0,87%, encunyada des del 2014) i aquest percentatge permet xifrar en prop de 13.770 milions d’euros el pes de les activitats il·legals en el PIB del 2023. Aquesta quantitat és uns 730 milions més elevada de la que hauria resultat abans de la revisió estadística.
Per arribar a aquesta nova estimació, l’INE ha incorporat als seus càlculs la informació d’estudis recents "relacionats amb certes activitats il·legals, com la prostitució i el cultiu de marihuana, o de propines que reben com a remuneració en espècie els treballadors de l’hostaleria", com s’avançava en el projecte tècnic de la revisió comptable publicat el 2 d’abril.
L’antecedent del 2014
Per raons òbvies (d’ocultació), és impossible donar una xifra exacta sobre l’impacte econòmic de les activitats il·legals en l’economia. No obstant, l’Institut Nacional d’Estadística (INE), d’acord amb l’oficina estadística europea Eurostat, va dissenyar el 2014 un model per comptabilitzar el pes en el PIB d’activitats il·lícites com la prostitució, el tràfic de drogues, el contraban de tabac i el joc il·legal. Llavors es va calcular que aquesta mena d’activitats van afegir 0,87 punts al PIB de l’any de referència 2010 (equivalents a 9.400 milions de llavors). En particular es va xifrar en 0,35 punts el pes de la prostitució i en 0,50 punts el del tràfic de drogues.
Per arribar a aquell càlcul, l’INE va realitzar "estimacions de les activitats il·legals més significatives a Espanya: prostitució, tràfic de drogues, contraban de tabac i joc il·legal, seguint les metodologies i procediments establerts per l’Eurostat al respecte, als efectes que les xifres dels diferents països siguin homogènies i comparables entre si", explicava l’organisme oficial en una nota tècnica emesa el setembre del 2014. "En la totalitat de les activitats il·legals s’han consultat estudis acadèmics i científics, tant privats com públics, nacionals i internacionals", explicava.
En la revisió de la comptabilitat nacional corresponent al 2024, l’INE, seguint els manuals de l’Eurostat, ha incorporat modificacions metodològiques i nous procediments estadístics i d’estimació dels diferents agregats comptables, així com fonts d’informació més recents, per a la comptabilització del PIB.
Com a resultat de la revisió quinquennal de la comptabilitat nacional, el PIB de l’any de referència 2021 és 13.184 milions superior al que s’havia estimat amb caràcter previ, fins a arribar als 1,235 bilions d’euros.
La principal raó que hagi augmentat el volum del PIB del 2021 té a veure amb la incorporació de la informació derivada del nou cens de població (aquest factor explica els 4.407 dels 13.184 milions de més PIB el 2021). Però hi ha altres factors. "L’impacte de l’actualització de paràmetres en els mètodes d’estimació de l’economia il·legal i de les propines ascendeix a 603 milions d’euros per a l’any de referència 2021", explica el document tècnic publicat per l’INE el 18 de setembre.
Aquesta nova estimació suposa elevar del 0,87% anterior al 0,92% el pes de les activitats il·lícites en el PIB de 2021. Si es trasllada al 2023, el 0,92% del PIB permet xifrar en 13.766 milions d’euros el pes de totes aquestes activitats en l’economia de l’any passat. Aquesta quantitat és 731 milions més alta del que hauria resultat si s’apliqués el 0,87% al volum del PIB de l2023.
Mandat europeu
Notícies relacionadesL’obligació de computar les activitats il·legals en el càlcul del PIB neix d’una petició del Tribunal de Comptes Europeu. Des de 1988, tots els estats membre han de contribuir al pressupost europeu d’acord al pes de la seva renda nacional bruta en el total europeu. Aquest fet determina que la Comissió Europea realitzi controls periòdics d’auditoria per assegurar la comparabilitat i exhaustivitat de les dades notificades pels països. Com a conseqüència d’aquests controls, la Comissió Europea, prenent com a punt de partida una petició del Tribunal de Comptes Europeu, va obligar tots els estats membre a incorporar a l’estimació de la seva renda nacional bruta els fluxos provinents d’activitats il·legals abans de finalitzar el mes de setembre del 2014.
Seguint aquesta obligació, Espanya, com la majoria dels països de la UE que encara no tenien incorporades estimacions d’aquestes activitats, van incorporar el 2014 en els seus comptes nacionals els fluxos resultants d’activitats il·legals sobre l’any de referència 2010. Ara, deu anys més tard, després d’incorporar les conclusions de nous estudis acadèmics i científics, l’INE ha recalculat el pes de les activitats il·legals en el PIB, elevant-lo del 0,87% previ al 0,92% actual.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Milers de revisions judicials sobre discapacitat col·lapsen els jutjats
- José Durán: "Vaig portar el meu fill a entrenar i va morir als meus braços"
- La crisi climàtica es confirma des de l’espai exterior
- "No tenim perdó, però ara sé el mal que vaig fer"
- Janet Sanz: "Negar els efectes de la superilla hauria de ser un delicte"