El mercat elèctric
El Govern blindarà els pagaments a milers de plantes d’energies renovables
Transició Ecològica prepara una reforma del sistema d’ajudes a les instal·lacions més antigues per fer front als preus negatius de la llum
El Govern prepara una reforma profunda del sistema d’ajudes que continuen rebent milers de plantes d’energies renovables, les més antigues, les que pràcticament van inaugurar el sector al país en la primera dècada dels 2000 i que antigament rebien primes només per produir. Una reforma amb què l’Executiu vol garantir que els seus amos aconsegueixin la rendibilitat raonable compromesa per llei davant els grans vaivens del mercat elèctric, que ara cada vegada amb més freqüència registra preus a la baixa.
El Ministeri per a la Transició Ecològica, encara liderat per la vicepresidenta Teresa Ribera, ha obert un procés de consulta pública prèvia perquè les companyies energètiques traslladin propostes sobre com renovar el règim retributiu del qual es beneficien moltes plantes verdes i poder actualitzar-lo per l’actual escenari energètic nacional, en el qual la volatilitat dels preus del mercat elèctric pot posar en risc els pagaments per a algunes instal·lacions.
"L’últim any el sector elèctric s’està enfrontant a nous reptes derivats d’una alta penetració de les energies renovables, cosa que resulta en un percentatge d’abocaments d’energia més gran [pèrdues d’electricitat per no poder injectar-la a la xarxa per falta de consum suficient o per sobreproducció], així com en una reducció dels preus del mercat majorista, que han assolit fins i tot valors negatius per primera vegada en la història", remarca el Ministeri per a la Transició Ecològica en la documentació oficial de la consulta pública.
Revisió reclamada pel sector
"En aquest context, es fa necessària una reflexió més profunda sobre el règim retributiu específic, per a la qual cosa l’Administració vol plantejar un enfocament integrador, assegurant des de l’inici la participació efectiva dels agents públics i privats", explica el departament de Ribera per mirar de justificar la petició de propostes sobre la reforma del sistema. Una revisió que el sector reclamava des de fa temps.
Les instal·lacions acollides al règim retributiu específic de renovables, cogeneració i residus (Recore) són les que abans rebien ajudes en forma de primes per la seva producció, però ara disposen d’una rendibilitat garantida per llei lligada a la inversió realitzada. En total, són instal·lacions eòliques i solars que en el seu conjunt compten amb uns 29.200 megawatts (MW) de potència. Si el que ingressen les plantes verdes per la venda de la seva electricitat no arriba al mínim per assegurar aquesta rendibilitat establerta, se’ls dona un complement amb càrrec al rebut de la llum. L’any passat la factura del Recore va ser de gairebé 4.400 milions d’euros.
A aquestes plantes de renovables se’ls garanteix amb caràcter general una rendibilitat del 7,1% (per a moltes aquesta garantia puja fins al 7,4%) durant 20 anys per a l’eòlica i 25 per a la solar, i cada tres exercicis s’ajusten els ingressos realment rebuts, amb els que estan previstos per als pròxims anys mitjançant una estimació de l’evolució del mercat i amb la rendibilitat assegurada pel sistema elèctric.
Notícies relacionadesAl final del període la rendibilitat que obtindran les instal·lacions energètiques sempre és la mateixa, però cada trienni es compensaran els ingressos realment obtinguts (una retribució per inversió realitzada i per operació, més la venda de l’electricitat en el mercat majorista) per adaptar-los a les previsions que s’havien fet sobre els preus del mercat. De vegades surt a pagar i d’altres a tornar, en funció de la cotització del mercat.
Per exemple, el 2020 el preu del mercat elèctric es va enfonsar just en el pitjor moment de la pandèmia de covid i les renovables del Recore van acabar cobrant per sota del previst, així que se’ls va compensar amb una retribució extra.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- "Casa teva serà el teu taüt"
- Zadie Smith: "Per a Zuckerberg, un nen de 13 anys val 275 dòlars, com el preu d’un esclau"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 'La vegetariana', de Han Kang: una dona que vol ser una planta
- CRÍTICA Han Kang: sang i ossos
- Apunt Futbolistes sense edat
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"