La Caixa compra el 9,4% d’ACS i es converteix en el seu segon accionista

Criteria adquireix la participació per 983 milions d’euros, tot i que al preu de cotització actual el seu valor supera els 1.015 milions 

El hòlding proposarà Fainé com a conseller de la constructora

La Caixa compra el 9,4% d’ACS i es converteix en el seu segon accionista
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CriteriaCaixa, el braç inversor de la Fundació La Caixa, ha comprat el 9,4% del capital d’ACS, l’empresa de construcció i infraestructures presidida per Florentino Pérez. Ahir al matí, ACS va acordar la cancel·lació anticipada dels dos contractes forward sobre 25,43 milions d’accions pròpies, que van ser adquirides per Criteria per 983 milions d’euros, tot i que aquesta participació està valorada en més de 1.015 milions d’euros segons el preu de la cotització actual.

El hòlding d’inversions de La Caixa es converteix en el segon màxim accionista de la companyia, només per darrere del també president del Reial Madrid (14,5%), amb més títols que altres partícips de rellevància com BlackRock (5%) i Imvernelin Patrimonio (2,3%). L’acció en borsa, en l’arrencada de la jornada, no va tenir canvis des de l’anunci.

Sisena inversió

Criteria va anunciar, en un altre comunicat, que proposarà al seu Consell d’Administració el nomenament d’Isidre Fainé com a conseller dominical d’ACS. Aquest moviment revela la decidida aposta de La Caixa en aquesta inversió, ja que el president del hòlding únicament és conseller a Telefónica dins de totes les participades.

Aquesta és la sisena inversió o potencial desemborsament de Criteria en tot just unes setmanes: ha subscrit una ampliació de capital de 622 milions d’euros a Colonial que la convertirà en el màxim accionista, ha elevat la seva participació a Telefónica fins al 10%, està treballant en una oferta pública d’adquisició (opa) a Naturgy de la mà de l’empresa emiratiana Taqa, sondeja també la seva entrada a Talgo a través d’una opa i ha comprat el 3% de la companyia catalana Puig en la seva sortida a borsa.

L’arribada de Criteria a l’accionariat de la constructora ACS es produeix tot just unes setmanes després de la presentació del seu nou pla estratègic. L’empresa liderada per Juan Santamaría ha dibuixat una estratègia per arribar als 1.000 milions en beneficis el 2026, i ha elevat els seus ingressos en un 9% a l’any durant els pròxims dos exercicis. Les noves «prioritats» d’ACS seran la generació d’efectiu i flux de caixa, i augmentar el seu repartiment de dividend fins als 2.000 milions d’euros.

El braç inversor de La Caixa destaca ACS com una empresa «líder en un sector atractiu, amb capacitat de creixement i generació de valor». Entre altres aspectes, considera positiu l’«alt nivell de diversificació geogràfica» de l’empresa «integrada per companyies líders en el desenvolupament, l’enginyeria, la construcció i l’operació de projectes d’infraestructures essencials»; la seva «nova estructura i focus a nous sectors en creixement, com la tecnologia i digitalització, la transició energètica, la mobilitat sostenible i els minerals crítics», i la «política de retribució a l’accionista, amb un dividend estable i creixent».

Notícies relacionades

Inici de les relacions

L’origen de la relació entre La Caixa i ACS és el 2003, amb la fusió d’Acesa i Aurea, que va suposar la creació d’Abertis. El 2010, ACS va vendre la seva participació en la concessionària al fons CVC, amb la intenció de reforçar la seva presència a Iberdrola, una operació que no va arribar mai a cristal·litzar-se. Vuit anys més tard, quan la italiana Atlantia (ara Mundys), controlada per la família italiana Benetton, va llançar una opa sobre Abertis, els dos socis, als quals també uneix la relació d’amistat entre Isidre Fainé i Florentino Pérez, van tornar a aliar-se per defensar els interessos de la constructora espanyola. Finalment, aquella operació es va acabar saldant amb Mundys prenent el 50% (i una acció més) de la concessionària, amb ACS com a segon partícip, amb l’altre 50%. Criteria va acudir a l’opa d’exclusió de borsa d’Abertis, venent el 18,5% que conservava per 3.350 milions d’euros.