Oferta de compra

El Sabadell afirma que el BBVA va infravalorar el cost d’integrar-lo

González Bueno estima que la despesa per aconseguir les sinergies seria de 2.550 milions, un 75% superior al que estima el grup basc

El Sabadell afirma que el BBVA va infravalorar el cost d’integrar-lo

Pablo Allendesalazar

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Sabadell es defensa, dins dels estrets marges que li permet la llei. El seu conseller delegat, César González Bueno, va assegurar ahir que el consell de la seva entitat va rebutjar la primera oferta amistosa de fusió del BBVA, abans que aquest anunciés una opa hostil, perquè va entendre que el seu rival havia infravalorat la despesa que suposaria per a la nova entitat integrada obtenir l’estalvi de costos previst que justificaria econòmicament l’operació. Així, va apuntar que els administradors del Sabadell van calcular que aconseguir els 850 milions d’euros de sinergies estimades pel BBVA obligaria a un desemborsament d’uns 2.550 milions, un 75,8% més que els 1.450 milions calculats pel seu competidor.

La llei d’opa obliga els administradors i directius de les entitats objecte d’una oferta, en benefici dels seus accionistes, a guardar un "deure de passivitat". És a dir, a no realitzar moviments que puguin fer descarrilar l’operació, tret d’uns casos molt taxats. González Bueno va esquivar aquesta limitació al revelar únicament detalls dels passos que va adoptar el consell del Sabadell abans que el BBVA presentés l’opa. Indirectament, no obstant, el seu comentari posa en dubte les xifres esgrimides pel seu competidor per justificar que l’operació seria positiva per als accionistes de les dues entitats.

Primera intervenció pública

"Els costos per a l’obtenció de les sinergies, segons la carta que havia enviat el BBVA, eren amb un múltiple d’1,8. El consell (del Sabadell) li va aplicar un factor corrector i va dir que això és al voltant de 3. Ningú està aconseguint fer aquestes sinergies amb un cost que no sigui tres vegades l’estalvi que es genera", va afirmar el banquer durant unes jornades bancàries de l’IESE, la seva primera intervenció pública des que el BBVA va anunciar l’opa hostil. En aquest tipus d’actes, les preguntes dels moderadors solen estar pactades, i és més que probable que l’executiu estigués interessat a traslladar aquest missatge.

Notícies relacionades

L’inesperat pronunciament de González Bueno va provocar la reacció del BBVA. Fonts oficials del banc, així, van defensar que totes les seves xifres van ser "calculades amb el màxim rigor", com fa "en totes les operacions" que planteja. "Respectem que el conseller delegat del Banc Sabadell defensi la decisió que va prendre el seu consell al rebutjar la proposta del BBVA; ara són els accionistes del Banc Sabadell els que s’han de pronunciar sobre l’oferta que el BBVA els ha realitzat directament i que considerem extraordinàriament atractiva", van apuntar.

González Bueno va afegir que el consell de la seva entitat també va rebutjar l’operació perquè va entendre que el BBVA no havia inclòs en les seves estimacions de la despesa per obtenir les sinergies el cost de trencar les aliances del Sabadell amb altres firmes, principalment amb Amundi en gestió d’actius i Allianz en assegurances. Tampoc, va continuar, l’impacte negatiu d’ajustar la valoració dels crèdits i la cartera de deute del banc català, pràctica habitual en qualsevol fusió. Tot això, va rematar, va portar el consell a la conclusió que l’impacte en el capital de l’entitat fusionada seria "significativament superior" als 0,3 punts anunciats pel BBVA.