La borsa evita castigar el cop de porta del Sabadell a la fusió amb el BBVA

El banc basc experimenta un avenç del 3,61% i el d’origen català pateix un lleuger retrocés del 0,45% / Oliu afirma que la proposta "no és satisfactòria" ni per a l’entitat ni per als accionistes

La borsa evita castigar el cop de porta del Sabadell a la fusió amb el BBVA

AGUSTÍ SALA

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els mercats han començat a dictar sentència sobre l’intent de fusió del BBVA i el Sabadell, al qual el segon va donar un cop de porta dilluns. Després d’una sessió de pujades per al banc basc i baixades per al d’origen català, el dia després de la negativa a la fusió, la jornada va acabar ahir amb un avenç del 3,61% per al primer, fins als 10,195 euros per títol, lluny encara del descens de gairebé el 10% des que va anunciar les seves intencions. El Sabadell, per la seva banda, va experimentar un lleuger retrocés del 0,45%, fins als 1.881 euros.

Des del Sabadell, el consell d’administració del qual va rebutjar la proposta no només per ser "no sol·licitada", sinó per la manera en què es va produir –arran d’una filtració i la posterior publicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de la carta amb l’oferta per part del BBVA–, es va insistir ahir en les bondats de seguir en solitari.

El president de l’entitat, Josep Oliu, va reiterar que la proposta "no és satisfactòria per als interessos de l’entitat ni per als seus accionistes". En un comunicat intern enviat a la plantilla del banc, va assegurar que el Sabadell és "fort, amb futur" i "una gran entitat". "Tenim una gran confiança en la marxa del banc i en els plans que s’estan executant", va prosseguir Oliu.

El BBVA, que es va limitar dilluns a la nit a lamentar el rebuig d’"una oferta tan atractiva", va guardar silenci ahir. Als mercats, la situació es va saldar amb una entitat presidida per Carlos Torres Vila valorada en més de 59.000 milions, i un Sabadell en el nivell dels 10.000 milions. Ara s’obren interrogants sobre quin pot ser el pròxim pas del BBVA, que té diverses opcions.

Fer una contraoferta.

Davant la negativa del consell d’administració del Sabadell, el BBVA podria optar per millorar la seva oferta, que valorava l’entitat d’origen vallesà en més de 12.000 milions i suposava una prima del 30% sobre el preu de dilluns passat, abans de conèixer-se les intencions del banc d’origen basc. Alguns analistes consideren que una de les vies podria ser millorar el preu o incloure una part del pagament en efectiu. La proposta inicial del BBVA consistia a bescanviar una acció nova del BBVA per cada 4,83 del Sabadell. Amb això, els accionistes del segon passarien a tenir el 16% del nou banc, però podrien veure desaparèixer la marca. A més del preu, pagat amb papers (accions) o el pagament d’una part en efectiu, el BBVA podria intentar atraure atorgant més quotes de poder al Sabadell en la nova entitat.

Ara ofereix una vicepresidència amb un total de tres consellers no executius. En el Sabadell van considerar també que "la caiguda significativa i la volatilitat del preu de l’acció de BBVA en els últims dies genera una incertesa addicional sobre el valor de la proposta". De fet, els títols havien cedit més del 9% mentre que els del Sabadell van escalar, però no van arribar al preu que oferia el BBVA, cosa que suposava que l’operació estava sotmesa a bastanta incertesa, segons els analistes.

Desistir del seu pla.

Una altra opció possible podria ser que el BBVA optés per abandonar les seves intencions. Els analistes consideren que l’entitat podria tenir un pla b, és a dir, podria haver-se reservat una altra via en cas d’una negativa inicial del Sabadell, a l’òrgan de govern del qual va provar bastant malament la manera d’emprendre l’operació per part de l’entitat d’origen basc. Les dues entitats ja van intentar una integració el 2020 que va fracassar pel preu i el repartiment de poder, elements que actualment també podrien haver influït. A més, llavors el Sabadell estava en una situació molt pitjor, amb un valor en borsa que va arribar a caure als 1.700 milions d’euros. Avui val més de 9.000 milions i registra beneficis rècord i una evolució molt positiva, pel que defensa que "l’estratègia del Banc Sabadell com a entitat independent generarà més valor per als seus accionistes". En cas d’abandonar l’oferta seria el segon intent fallit en quatre anys i amb la mateixa entitat. No afectaria els comptes del BBVA, però sí la seva imatge, segons alguns analistes. Per això, alguns esperen que hi hagi un nou moviment del banc d’origen basc.

Una opa hostil.

Notícies relacionades

Quan una empresa vol tant sí com no aconseguir-ne una altra, la via més còmoda és arribar a un acord. Això és el que seria una oferta de compra (opa) amistosa, però de vegades, quan no es pot entrar per la porta, s’intenta per la finestra. I això seria una opa hostil, és a dir, aquella en què l’òrgan de govern de l’empresa que és l’objectiu es nega a acceptar integrar-se o ser adquirida. En aquest cas, el BBVA tan sols hauria d’anunciar públicament la seva intenció d’adquirir una participació significativa en l’empresa objectiu, especificant el preu de l’acció, el termini i els termes i condicions, en un missatge dirigit als accionistes, saltant-se el consell d’administració. El capital del Sabadell està bastant atomitzat, ja que cap accionista té més del 4%. Blackrock té un 3,62% del capital; per un 3,495% de l’inversor mexicà David Martínez, que va entrar en el capital del banc el 2013 i forma part del consell d’administració, mentre que Fintech Europe suma un 3,1% i Dimensional Fund un altre 3%, entre altres inversors.

Però l’opció de l’opa hostil és poc probable a la banca des de la dècada dels anys 80 del segle passat a Espanya. Fa 40 anys (1987) un tribunal de Madrid va vetar una opa hostil sobre Banesto per part de l’antic Banc de Bilbao perquè no es podia llançar una oferta de canvi d’accions, segons Business Insider.