Revisió del turisme

Catalunya despunta com a destí internacional per Setmana Santa

Una anàlisi de Jetcost destaca que Barcelona és la ciutat més buscada pels viatgers procedents de França i Itàlia, i la segona d’alemanys, britànics, neerlandesos i portuguesos

Catalunya despunta com a destí internacional per Setmana Santa

/ JAIME GALINDO

4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, començava el març augurant una Setmana Santa "històrica" per al turisme i, conseqüentment, de rècord de despesa d’aquests visitants. En concret, Turespaña espera rebre al país 14,5 milions de turistes entre el març i l’abril –dos milions més que en el mateix període de l’any passat–, i que aquests gastin 19.000 milions d’euros aquests dos mesos, cosa que suposaria superar en 3.700 milions la despesa de llavors. En definitiva, que el vent continua bufant a favor després d’una bona temporada de ratxa econòmica en gran manera deguda al turisme; que tot apunta que el sector superarà amb nota la primera gran prova de l’any; i que Catalunya s’emportarà la seva part.

El comparador de vols Jetcost apuntava la setmana passada que Barcelona és la ciutat més buscada pels viatgers procedents de França i Itàlia, i la segona d’alemanys, britànics, neerlandesos i portuguesos. Aquesta preferència per la capital catalana no és detall menor, tenint en compte que la majoria de turistes que van visitar Espanya l’any passat van venir del Regne Unit, França, Alemanya, els Països Baixos i Itàlia. En els cinc casos, així com en el de Portugal, s’interessen també per Girona, tot i que menys que per altres destinacions com Madrid, Alacant o Màlaga.

"Aquesta serà una Setmana Santa de rècord, amb xifres de cerques d’hotels i vols mai abans assolits", sosté, en el comunicat en el qual Jetcost difon aquestes dades, el seu director de Màrqueting, Ignazio Ciarmoli. "Per això, és una gran notícia poder comprovar com l’interès dels turistes per Catalunya es manté una Setmana Santa més i que continua sent una de les grans destinacions turístiques mundials, en què els bons preus que ofereix, la seva riquesa cultural, els seus costums durant aquestes dates, la seva riquíssima gastronomia i els seus bons hotels i infraestructures continuen seduint un gran nombre de turistes europeus i espanyols", reflexiona.

L’Observatori del Turisme a Barcelona ratifica aquest creixent interès, amb un segon trimestre que ja està per sobre quant a reserves que els mateixos tres mesos de l’any passat.

Vacances un 10% més cares

Com a contrapartida, una de les conseqüències d’aquest atractiu és la pujada del cost de les vacances, també molt afavorit per la situació inflacionista general. "Tradicionalment, en aquestes dates els espanyols es decanten majoritàriament pel turisme nacional i, en especial, per visitar grans capitals de província, cosa que, sumada als viatgers internacionals, fa incrementar de forma considerable els preus", adverteix el director de la plataforma d’allotjaments turístics eBooking, Toni Raurich-Marcet. Les seves dades concreten aquest encariment en el 9,2%, tenint en compte que el preu mitjà per nit en hotels, apartaments i altres allotjaments turístics se situava, a dues setmanes dels dies festius, en els 140 euros, mentre que fa un any aquest mateix indicador es quedava per sota dels 130 euros.

Catalunya és de les comunitats que eleva la mitjana, amb Salou liderant el llistat de les localitats que més s’encareixen d’un any a l’altre segons eBooking (+23%) i Barcelona amb preus que s’acosten als 180 euros per nit de mitjana, un 2,3% més. En conjunt, els preus de l’allotjament han pujat gairebé un 23% respecte a l’any passat, i se situen ara per sobre dels 200 euros.

A això cal sumar-hi l’encariment del cost de la vida: a tall d’exemple puntual però gràfic, la professora d’economia i directora acadèmica d’EAE Business School, Sara Herrero, calcula que les torradetes, el dolç més típic d’aquestes festes, costen un 34% més ara que fa un any i entorn d’un 70% més que fa dos anys.

Andalusia, Madrid i les Illes

Hostaleria d’Espanya també preveu una Setmana Santa de rècord, en què tant els hotels com els restaurants facturaran al voltant d’un 10% més, segons la referència que aquest 10% va ser el que va créixer el sector el 2023. En aquest cas, la seva aposta és que repuntaran especialment les destinacions d’esquí i neu (el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ja ha assenyalat que preveu una ocupació del 90% a les seves zones).

Notícies relacionades

De moment, la radiografia de les preferències dels espanyols per viatjar durant la Setmana Santa també de Jetcost apunta més cap a la costa. En aquest cas, guanyen Sevilla (per darrere de Londres, París i Roma), Palma de Mallorca, Tenerife, Madrid i Màlaga, a Barcelona. El mitjà especialitzat Hosteltur ho analitza en funció de les comunitats i situa com a vencedores Andalusia, Madrid, Canàries, Catalunya i el País Valencià.

"La moderació progressiva dels preus influeix de manera positiva en el comportament dels clients, cosa que pot contribuir a la recuperació de la rendibilitat dels negocis, que encara continua per sota del període prepandèmia", conclou el president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel.