Interins fa 30 anys

zentauroepp45174746 epa8394  luxemburgo  luxemburgo   24 09 2018   vista de la e181204193557

zentauroepp45174746 epa8394 luxemburgo luxemburgo 24 09 2018 vista de la e181204193557 / JULIEN WARNAND

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Una persona que treballava tots els estius, des d’octubre de 1994, en el servei de prevenció d’incendis de la Comunitat de Madrid, sense tenir un contracte fix. Una altra, empleada a la universitat a distància UNED com a encarregada de producció de vídeo des de febrer de 1994, patint la mateixa precarietat. I una més, que des de desembre de 1998 treballava per a l’Agència d’Atenció Social de la Comunitat de Madrid amb la incertesa de no saber quant temps més li duraria el contracte.

Notícies relacionades

És possible imaginar la cara dels magistrats del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en les seves deliberacions abans d’emetre sentència sobre l’abús en la contractació temporal de les administracions públiques espanyoles, a partir dels casos particulars d’aquests tres interins amb fins a 30 anys de precarietat acumulada en els seus llocs de treball. Com en tantes altres ocasions –relacionades sovint amb la protecció als clients bancaris i als titulars d’hipoteques–, ha hagut de ser la justícia europea la que, una vegada més, ha hagut de criticar la regulació espanyola als tribunals nacionals per la desprotecció dels ciutadans. Sort que almenys un d’ells es va decidir a traslladar els seus dubtes al de Luxemburg.

El problema, ara, és com encarrilar la sentència europea, que, segons una primera interpretació, podria obligar a convertir en fixos gairebé un milió d’interins de llarga, llarguíssima durada. És una clatellada en tota regla. A partir d’aquest moment, han de ser els tribunals espanyols i el Govern els que decideixin com portar a la pràctica la sentència del TJUE per a cadascun dels centenars de milers de treballadors interins. Molts estan embarcats en les macrooposicions que es van començar a convocar fa un any per estabilitzar més de mig milió de llocs de treball. D’altres, que no les han pogut aprovar, ja han sigut indemnitzats per un acomiadament la procedència del qual podria ser qüestionada ara per la sentència europea. Massa incertesa, fins i tot per a aquells que fa 30 anys que hi estan estancats.

Temes:

Govern Ciutadans