Les tractorades en defensa dels agricultors arriben avui a Barcelona

Els manifestants acudiran a les oficines de la Comissió Europea, la delegació del Govern central i la Generalitat. L’Estat publica la llista de 139.000 camperols que rebran 269 milions per la sequera.

Les tractorades en defensa dels agricultors arriben avui a Barcelona

GERARD VILÀ / ACN

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Al crit de "marxem a Barcelona" va acabar ahir al migdia a Fondarella (Pla d’Urgell) l’assemblea que van mantenir els agricultors de Lleida al costat d’una autovia A-2 coberta per la boira i tancada al trànsit des de primera hora pels seus propis tractors. Els manifestants lleidatans, que van mobilitzar més de 1.500 vehicles agrícoles, amb els seus remolcs, arades i sulfatadores, van acordar passar la nit a la carretera i sortir aquest dimecres, a primera hora, cap a la capital catalana, on esperen arribar entorn de les quatre de la tarda. "Volem que ens escoltin els que manen", va proclamar Damià Areny, membre de la junta de la plataforma 6-F, el col·lectiu de pagesos que ha promogut les mobilitzacions agràries a Catalunya.

A la seva arribada a Barcelona, els tractors faran parada davant les oficines de la Comissió Europea al passeig de Gràcia, davant la delegació del Govern central, al carrer de Mallorca, i davant el Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume. El president Pere Aragonès ja ha comunicat que els rebrà juntament amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort.

La previsió dels organitzadors és muntar una comitiva de més de mil tractors des de Lleida, amb uns 3.000 agricultors, als quals s’aniran afegint els d’altres territoris. De moment, els de Girona han anunciat que els donen suport, així que els 500 vehicles que ahir van tallar l’autopista AP-7 a Sant Julià de Ramis (Gironès) prendran direcció cap a la capital després d’haver dormit a la carretera.

Uns 4.000 tractors

L’èxit de convocatòria del primer dia de protestes a les carreteres catalanes va enardir organitzadors i participants. Segons els càlculs del sindicat Unió de Pagesos (UP), un dels que han secundat les accions, al voltant de 4.000 tractors es van sumar a les accions, des del Pirineu fins al delta de l’Ebre. A més de les dues ja esmentades, la del Pla d’Urgell i la del Gironès, també a l’autopista AP-7 al seu pas per l’Aldea (Baix Ebre) el tall de trànsit es prolongarà fins aquest dimecres. A més, hi va haver tractorades en altres punts de Tarragona (a Montblanc i a Alcover, amb l’AP-2 i la C-14 tallades), a la Catalunya central, al Vallès, al Penedès (amb 200 tractors a Vilafranca i tall a l’AP-2 a Banyeres del Penedès) i en diverses localitats del Pirineu i les Terres de l’Ebre.

Les mobilitzacions han comptat amb el suport, entre d’altres, de nombrosos alcaldes del territori (ells mateixos pagesos de professió) i amb la comprensió del Govern de la Generalitat, que a través de la seva portaveu, Patrícia Plaja, va expressar la seva "empatia" amb els manifestants, informa Quim Bertomeu. "Màxima empatia i comprensió per a unes demandes legítimes. El Govern sempre ha defensat que l’agricultura de Catalunya ha d’estar en igualtat de condicions respecte a tercers països", va exposar Plaja en una compareixença després de la reunió del Consell Executiu. Malgrat expressar aquesta proximitat amb la protesta, la Generalitat s’escuda que és una cosa que ha de resoldre’s a nivell estatal o a nivell europeu.

Revisar el pla de sequera

Notícies relacionades

No ho entenen igual els agricultors catalans que han vist com, amb la recent declaració de la fase d’emergència per sequera en algunes àrees de les conques internes catalanes, s’han quedat amb un subministrament d’aigua de tan sols el 20% per als seus regadius. "Reclamem una revisió del pla especial de sequera perquè el sector agrari no sigui sempre el més penalitzat", van reivindicar els pagesos en l’assemblea celebrada a Fondarella.

En el mateix manifest, van denunciar com a "inassumibles" els retards que acumula la Generalitat en el pagament de les ajudes per als afectats per la sequera del 2023. "Les dels cultius extensius, és a dir tot el cereal, no s’han ni tan sols convocat i les bases d’aquesta convocatòria es van fer públiques fa uns dies", denuncia Martí Costal, productor de Jafre (Baix Empordà) i portaveu del sindicat JARC, un altre dels que recolzen les tractorades. "No és just que nosaltres, que som un sector productiu i empresarial com qualsevol altre, tinguem una restricció d’aigua del 80%, quan la indústria la té del 25%", va lamentar Costal, que fa més d’un any que pateix les retallades de subministrament.

Temes:

Barcelona Govern