Saló a Barcelona

El salt audiovisual de Catalunya

Les empreses catalanes presents a la fira audiovisual ISE hi exposen les seves innovacions com a aparador del potencial de Catalunya en aquesta indústria. Guants amb sensors per a músics i concursos de la tele que combinen escenari real i realitat virtual apunten en l’horitzó proper

El salt audiovisual de Catalunya

Paula Clemente

1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Si hem d’entendre aquesta fira com un viatge al futur pròxim, d’aquí no gaire, un podrà comprar un cotxe i muntar-se’l al seu gust (color, tapisseria, detalls...) veient un bessó digital hiperrealista del seu futur vehicle a través d’un aparador que el mostra com un holograma. Newtonlab, l’empresa que desenvolupa aquesta tecnologia –ja va ser el 2023 una de les grans atraccions de l’Integrated Systems Europe (ISE), l’esdeveniment més important del món dedicat al sector audiovisual–, té el seu producte en funcionament en algunes botigues Guess a Milà i Suïssa. A més, va arribar a un acord l’any passat, en aquest mateix saló, amb una companyia distribuïdora canadenca que està portant la seva solució a altres parts del món.

La millor plataforma

I tot això des de Sant Feliu de Llobregat . Així, posats a llegir aquest congrés també com un aperitiu del que pot aportar Catalunya a una indústria per a la qual Avixa –una de les organitzadores del congrés– preveu un creixement de 92.000 milions d’euros d’aquí al 2028, clarament hi ha futur.

"Aquesta és una gran plataforma per donar a conèixer les empreses de Catalunya, els seus projectes, les seves iniciatives, les seves idees innovadores i posar-les en contacte amb l’ecosistema internacional perquè neixin noves oportunitats", valorava el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el primer dia de congrés. Allà va explicar també que la comunitat compta amb 4.000 empreses dedicades a aquest sector, que presenten, en total, 7.500 milions d’euros en ingressos. Aquest any participen en la fira 80 d’aquestes, cosa que converteix la comunitat en el cinquè territori amb més firmes exhibint-hi les seves solucions. Guanyen la Xina, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units.

Notícies relacionades

Moltes firmes, com Desilence, Eyesberg, Onionlab, Tigrelab o VPM són estudis d’art i producció de continguts audiovisuals per a fires, propostes artístiques o esdeveniments de gairebé qualsevol tipus.

En aquest sentit, el Departament de Cultura de la Generalitat ha muntat al saló una experiència immersiva que permet conèixer les seves propostes dins d’una sala que les projecta a les parets i el terra perquè el visitant se senti al mig d’una galàxia quan el que es projecta és un univers d’estrelles i lletres blanques o al centre d’un episodi paramnèsic quan la psicodèlia pren l’habitació.

Temes:

Roger Torrent