Escàndol en una empresa estratègica

Grifols no convenç els inversors i perd 2.600 milions a la borsa

 El daltabaix borsari s’inicia just al finalitzar la conferència, amb una caiguda de les accions del 16,17% 

La farmacèutica al·lega que la família fundadora no té la majoria a Scranton

Grifols no convenç els inversors  i perd 2.600 milions a la borsa

GRIFOLS - Archivo

2
Es llegeix en minuts
PAULA BLANCo

L’informe del fons baixista Gotham City va impactar profundament en el rendiment borsari de Grifols. La farmacèutica va perdre 2.651,63 milions d’euros en borsa en tot just tres dies, amb un descens del 30,44%. El 9 de gener, quan va saltar la bomba, les accions es van esfondrar gairebé un 26%, uns 2.200 milions d’euros, tot i que en moments puntuals de la jornada perdia més d’un 40%.

Després de recuperar part del perdut durant al 10 de gener amb una pujada del 12% esperonada per l’anunci de la firma d’emprendre accions legals contra Gotham City, ahir no va aconseguir convèncer els inversors durant la conferència teléfonica celebrada al migdia. El daltabaix borsari va iniciar el seu camí just després de finalitzar la trobada: els títols de la farmacèutica van tancar la sessió amb una caiguda del 16,17% en borsa.

En la conferència telefònica, el president executiu i CEO de la companyia, Thomas Glanzmann, va reconèixer marge de millora en la governança i la comunicació, però va criticar el document publicat de Gotham. "Gotham només buscava obtenir plusvàlues i va actuar per interès propi, i va utilitzar informació per suggerir irregularitats que ja havien sigut revisades i aprovades pels reguladors i una auditora", va defensar.

En la trobada amb els inversors van deixar clar que "Scranton no és de la família de Grifols" i que no hi ha vinculacions directes entre les dues companyies, així com la falsedat de les acusacions de Gotham. També van reconèixer que el principal problema de la firma és mirar de resoldre el deute que mantenen i van assegurar que la venda de la seva filial a la Xina els ajudarà a aconseguir el seu objectiu de reduir-lo.

Preocupació dels seus pacients

El fons baixista va publicar un informe el dimarts en què acusava la farmacèutica de manipular les seves ràtios d’endeutament i el resultat brut d’explotació (ebitda) per reduir artificialment el palanquejament, per la qual cosa advertia que les seves accions serien "no invertibles".

Grifols va afegir que l’informe també va perjudicar "tots els seus stakeholders" i que va provocar, textualment, una gran preocupació als seus pacients i donants.

El consell d’administració de Grifols va reafirmar que "recolza plenament" el conseller delegat i president executiu, Thomas Glanzmann, del qual va dir que ha col·laborat de forma decisiva en el creixement i desenvolupament de l’empresa des de la seva incorporació el 2006. Va afegir a més que totes les operacions que es van publicar a l’informe de Gotham City "van ser aprovades unànimement pel consell d’administració de la societat i els seus diferents comitès".

Així mateix, va dir que les operacions compten amb "tota la informació i documentació de suport necessàries, incloent valoracions i opinions de tercers".

Notícies relacionades

En aquest sentit, va criticar que la firma nord-americana qüestionés el preu per la compra de centres de donants i va dir que és "difícil d’entendre si no es té la informació adequada". "Com en la compra de qualsevol negoci, el preu pagat no és només el dels actius, sinó també la seva capacitat de generar beneficis", va afegir.

L’agència de qualificació S&P Global Ratings va reclamar "molta prudència" a l’analitzar l’informe del fons Gotham City Research. En aquest sentit, l’agència, que concedeix una qualificació financera a Grifols de B+, va defensar els càlculs propis realitzats per quantificar els nivells de palanquejament d’aquesta última i no es va pronunciar sobre les suposades irregularitats comptables comeses..

Temes:

Grifols