La Generalitat contractarà 230 orientadors per ajudar els aturats

Els tècnics acompanyaran les persones que busquen feina des de fa més d’un any

La Generalitat contractarà 230 orientadors per ajudar els aturats

GABRIEL UBIETO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat es compromet a contractar 230 nous orientadors professionals per ajudar persones en atur a trobar feina. Aquest és un dels punts consensuats amb patronals i sindicats que està inclòs en l’acord per als nous pressupostos firmat ahir al Palau de la Generalitat. El text inclou també altres millores socials, com la revalorització automàtica dels subsidis socials a partir del 2025.

Reforçar els serveis públics d’ocupació és un dels compromisos que l’Executiu català ha pactat amb els agents socials. I és que malgrat que Catalunya porta immersa en un procés d’expansió del mercat de treball des de fa dos anys, la seva taxa d’atur continua sent una de les més elevades de tot Europa. Segons les dades del tercer trimestre, la ràtio d’aturats era del 8,5%. I en cas de col·lectius especialment vulnerables, com els joves, supera el 20%.

Per mirar de rebaixar els esmentats percentatges i integrar més gent en el mercat laboral, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) reforçarà la plantilla durant l’any 2024 amb un total de 230 nous orientadors professionals. Tècnics especialitzats a traçar itineraris formatius i acompanyar persones a l’atur, especialment a aquelles que fa més d’un any que busquen una nova feina sense èxit. És el que tècnicament es coneix com a atur de llarga durada i que afecta principalment els més grans de 45 anys.

Aquest reforç del personal de les oficines públiques d’ocupació es produeix en un context en el qual, malgrat les encara altes taxes d’atur, diversos sectors empresarials manifesten problemes per trobar treballadors degudament qualificats. I en un moment en què el Govern es prepara per desplegar la nova llei d’ocupació, que reforçarà els serveis a què tenen dret els aturats quan es dirigeixen a les oficines públiques.

El Departament de Treball de la Generalitat mantindrà un pressupost per a polítiques actives d’ús d’uns 595 milions d’euros, segons apunten diferents fonts consultades. Una xifra similar a la de l’any passat però que per mantenir-la exigirà al Govern un esforç pressupostari addicional. I és que la Unió Europea està retirant gradualment els recursos addicionals que havia habilitat durant els anys de més incidència del coronavirus, cosa que passa per menys milions per a polítiques d’inserció laboral. Aquesta retirada de fons europeus la compensa l’Administració catalana posant més diners de la seva butxaca.

Notícies relacionades

Desplaçaments

Una altra mesura que s’ha incorporat en l’acord tancat entre el Govern català i els agents socials és una partida pressupostària per incentivar que les empreses creïn el seu propi pla de mobilitat. Aquest és un protocol per ordenar els desplaçaments, els ingressos i les sortides dels polígons, oficines o altres centres de treball, a fi de reduir les emissions de CO2 emeses durant els desplaçaments, així com millorar la seguretat viària.