El 20% d’empreses estrangeres a Catalunya són tecnològiques

El nombre de firmes del sector que han obert una filial a la comunitat autònoma ha crescut un 6% aquest any

El 20% d’empreses estrangeres a Catalunya són tecnològiques
1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

La Generalitat va fer públic fa un mes que Catalunya compta actualment amb unes 9.200 filials d’empreses estrangeres, un centenar més que l’any previ, un volum que el congratulava per l’actual context d’inestabilitat econòmica. Ahir, el Govern va afinar una mica més: del total, les 1.800 són companyies que operen en àmbits tecnològics. Això és poc menys del 20% (un 19,8%), un percentatge que sembla discret però que guanya pes al posar-se en perspectiva: al comparar sectors de forma menys transversal, la indústria que més multinacionals estrangeres aglutina és la de les infraestructures i la construcció, i la quantitat no arriba ni al 14%.

"Haver creat un ecosistema líder [en emprenedoria i tecnologia] ens ha ajudat molt a atraure multinacionals", va sintetitzar ahir el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, en la inauguració del Tech Spirit Barcelona, una trobada d’empreses emergents, inversors, emprenedors i, en general, figures relacionades amb el món tecnològic organitzat per la fundació Tech Barcelona.

Notícies relacionades

En concret, d’acord amb les dades d’Acció, el nombre de filials de tecnològiques amb seu a l’estranger ha crescut un 6% només aquest any, i és una mica més d’un terç més que abans de la pandèmia. Això, va insistir Castellanos, es pot relacionar en gran manera amb la fama que ha guanyat Barcelona com a hub d’emprenedoria i tecnologia en els últims deu anys, quan va començar a funcionar Tech Barcelona. Des d’aleshores, "hem aconseguit coses tan importants com convertir-nos en el segon hub preferit pels fundadors d’empreses emergents per establir el seu negoci o ser el cinquè hub en rondes de finançament captades", va afegir Castellanos. "Fa només sis anys teníem al voltant de la meitat d’empreses emergents i aixecàvem quatre vegades menys finançament que ara".

També el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, va remarcar el salt que ha representat el sector tecnològic per a la ciutat: un de cada quatre llocs de treball són al sector TIC –va enumerar–, la taxa de contractes indefinits que es firmen és del 85% (quan la mitjana de la ciutat no arriba al 50%) i el sou mitjà és de 47.000 euros, més de 10.000 euros per sobre del salari mitjà a la ciutat.