Vagó reservat de l’AVE

El primer ‘networking’ de dones emprenedores a bord d’un tren viatja fins a Marsella

El primer ‘networking’ de dones emprenedores a bord d’un tren viatja fins a Marsella

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Estaven il·lusionades, emocionades i plenes de curiositat. Les emprenedores participants en el primer ‘networking’ a bord d’un tren ha sortit aquest dijous puntual a les 16.34 hores de l’estació de Sants de Barcelona. L’artífex de la idea, experta a relacionar persones, Rosaura Alastruey, arrossegava lleugera la maleta per l’andana amb un somriure murri: al pujar al cotxe reservat de l’AVE que les portava a Marsella tenia un munt d’activitats preparades.

El primer ‘networking’ de dones a bord d’un tren viatja fins a Marsella: les participants pujant a l’AVE a l’estació de Sants. /

Ricard Cugat

Les cinc hores de trajecte eren una mena d’escalfament del que viuran a la ciutat francesa. «Vaig organitzar un creuer de ‘networking’ també exclusivament femení fa uns mesos i una de les parades va ser allà», explica Alastruey. «Vam estar en contacte amb les dones emprenedores marselleses, hem mantingut la relació i, quan em vaig assabentar que Renfe recuperava el tren directe a Marsella el juliol, vaig escriure per Linkedin al seu president per fer-li la proposta», afegeix. I a Raül Blanco li va semblar perfecte.

Jornades d’emprenedoria

Han muntat el viatge per participar en les jornades d’emprenedoria que s’hi celebren aquests dies. Pertanyen a sectors molt diversos i són de Sabadell, Mataró, la Seu d’Urgell, Vilassar de Dalt, Sabadell, Vic, Sant Fost de Campsentelles i Barcelona. El grup és reduït (són vuit) però, la seva capacitat per teixir relacions, enorme, prossegueix l’organitzadora del viatge. «A les dones ens costa molt dedicar-nos dos dies a nosaltres mateixes, sempre passen altres tasques per davant, és un luxe poder fer aquest trajecte i construir nous projectes», constata una entusiasta Alastruey.

Els havia enviat el programa a totes, però sense especificar què farien a l’espai reservat per a elles al tren, tot i que tenien assegurada l’energia d’una persona que fa «18 anys que ensenya la gent a teixir vincles, sinó m’avorreixo». Entre elles hi ha una fotògrafa, una especialista en gestió emocional, una taxista o una nutricionista.

El primer ‘networking’ de dones a bord d’un tren viatja fins a Marsella: les participants, a punt d’agafar l’AVE a Sants. /

Ricard Cugat

Oportunitat de creixement

«És una oportunitat per créixer. Ens serveix per compartir el que fem cadascuna de nosaltres en el nostre dia a dia i, a més, en el meu cas m’ajuda a tenir noves idees, aprenc molt», explica l’orientadora laboral Mireia Gargallo, que fa anys que participa de les originals propostes d’Alastruey. «M’interessa especialment veure com treballen les nostres col·legues franceses, la seva manera de fer», diu abans de pujar a l’AVE internacional.

Gargallo ho té clar: «Les dones tenim una realitat molt diferent a l’hora d’emprendre, sempre és una experiència més dura, hem de picar molta pedra i demostrar sempre que estàs a l’altura del que aspires, tot és més complicat».

El primer ‘networking’ de dones a bord d’un tren viatja fins a Marsella: les participants, abans de pujar a l’AVE camí de la ciutat francesa. /

Ricard Cugat

Visita amb mirada femenina

A l’arribar a Marsella els espera la formadora i consultora en lactància Ester Artells. Membre del Cercle català de la ciutat («el més antic d’Europa i el segon del món després del de l’Havana», explica orgullosa), ha planificat la seva participació en les jornades empresarials i també una visita al nucli antic «amb mirada femenina». No només passejaran pels carrers més coneguts sinó que els ensenyarà «el primer edifici aixecat per una arquitecta a França, on va viure la primera dona que va entrar en l’orde mèdic o els descobrirem que la primera dona ministra de França era de la ciutat».

Notícies relacionades

A més del turisme, «del que es tracta és que compartim les nostres realitats laborals i aprenguem coses noves, com un taller de comunicació amb una experta», prossegueix Artells, que confessa que ha hagut de convèncer el seu fill petit que estarà dues nits fora de casa per feina, i tot i que sàpiga que amb el seu pare es troba perfectament sempre et queda l’‘ai’», es lamenta.

El primer tren ‘networking’ de dones vol repetir-se un cop a l’any i que la xarxa de contactes sigui cada vegada més gran, com si d’una interminable xarxa ferroviària es tractés.