Efectes de la sequera

Creix la inquietud entre les empreses davant possibles noves restriccions de l’ús d’aigua

zentauroepp43646303 pla mig d una treballadora d esquena a la bugaderia industri180607134251

zentauroepp43646303 pla mig d una treballadora d esquena a la bugaderia industri180607134251 / Andrea Zamorano

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La inquietud va a l’alça en el sector empresarial català arran de la sequera. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, s’ha reunit aquest divendres a porta tancada amb les patronals Foment del Treball i Pimec i els sindicats CCOO i UGT per analitzar la situació que ha provocat la falta de pluges. En aquesta cita també hi han sigut presents el director general d’Indústria, Oriol Alcoba, i el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ja que la resposta que pretén l’Executiu serà de tall transversal.

Els agents socials estan molestos per la falta d’informació que diuen haver rebut fins a la data de la Generalitat sobre les potencials noves mesures que estudia per combatre la perspectiva que no plogui prou durant els pròxims mesos. Els republicans busquen la complicitat dels agents socials ja que assumeixen que «tocarà ajustar-se el cinturó» pel que fa a l’aigua, segons reconeix una font coneixedora dels detalls de la reunió.

Els representants empresarials han reclamat que no s’imposin noves restriccions en l’ús de l’aigua per ara, ja que això «podria paralitzar» algunes produccions. També han demanat més entesa amb els ajuntaments perquè no travin obres en curs davant la por que, atesa la despesa d’aigua que hi ha associada la Generalitat els penalitzi. La reunió coincideix amb la hipòtesi que està considerant l’Executiu de prohibir l’obertura o ampliació d’activitats econòmiques que consumeixen una quantitat important d’aigua quan es declari l’emergència per sequera, la pitjor fase del pla de sequera.

Està previst que la setmana que ve s’anunciï la preemergència, una mena de període de transició que implicarà mesures encara per concretar. Però si la crisi hídrica empitjora, s’acabarà declarant l’emergència i això podria provocar una moratòria que impediria obrir o ampliar places hoteleres, granges, centres de dades o plantes químiques.

En principi, segons fonts consultades, es tracta només d’una hipòtesi que és sobre la taula que només s’aplicaria en el pitjor dels escenaris possibles de sequera. A més, la mesura afectaria projectes que encara no han arribat a l’Administració. De fet, no està previst que n’afecti cap que estigui autoritzat ni en tràmit. «Això seria atemptar contra la seguretat jurídica», afirmen les fonts consultades.

Notícies relacionades

La Generalitat i els agents socials busquen data per a una nova reunió en la qual detallar més les mesures a adoptar. La perspectiva que hi hagi companyies que hagin d’aplicar expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) davant les potencials noves restriccions d’aigua sobrevola les negociacions i per a això faran falta ajudes públiques, que, al seu torn, depenen de la coordinació amb l’Estat.

El Govern encara no té establert el nivell de consum d’aigua que podria provocar que un nou projecte pogués veure’s afectat per aquesta hipotètica moratòria. Els exemples d’aquest possible decret afectarien noves places hoteleres, o l’ampliació d’indústries papereres, metal·lúrgiques o centres de dades, així com el creixement de granges o l’autorització de noves cabanes ramaderes.