Crisi hídrica

El Govern prohibirà, en emergència per sequera, obrir o ampliar negocis que gastin molta aigua

El Govern prohibirà, en emergència per sequera, obrir o ampliar negocis que gastin molta aigua

DAVID APARICIO

4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El Govern es prepara per prohibir l’obertura o ampliació d’activitats econòmiques que consumeixen una quantitat important d’aigua quan es declari l’emergència per sequera, la pitjor fase del pla de sequera. Està previst que la setmana vinent s’anunciï la preemergència, una espècie de transició que implicarà mesures encara per concretar. Però si la crisi hídrica empitjora, s’acabarà declarant l’emergència (un escenari més que probable, segons apunten des del Govern).

Diverses conselleries preparen la moratòria que impedirà obrir o ampliar places hoteleres, granges, centres de dades o plantes químiques

Serà llavors, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, quan entrarà en vigor aquesta moratòria que es mantindrà mentre la situació no millori. ¿Però, exactament, quin tipus d’activitats limitarà aquest mesura? El Govern encara no parla de xifres concretes sobre què entén per una elevada despesa d’aigua, però ja té clares algunes casuístiques que es veuran afectades. Per exemple, no es podran autoritzar noves places hoteleres, no es podrà ampliar ni obrir indústries papereres, metal·lúrgiques o centres de dades, i tampoc es permetrà el creixement de granges o l’autorització de noves cabanes ramaderes. Amb aquesta decisió, el Govern pretén tancar la porta a la possibilitat que la demanda d’aigua continuï creixent.

Es pot dir que la Generalitat no es planteja tancar ni reduir les activitats econòmiques que estiguin en marxa o que ja estiguin tramitant una ampliació o la seva instal·lació. En canvi, si una empresa pretén ampliar o instal·lar una indústria, un ramader vol muntar una nova cabanya o una hotel es proposa afegir llits, no se l’autoritzarà.

Reflexió conjunta

La mesura s’està estudiant després d’una reflexió de l’Executiu davant les restriccions que s’han imposat fins ara. És cert que els agricultors i algunes indústries les han patit. I és molt possible que, d’aquí una setmanes, els talls d’aigua (ja existeixen en diversos municipis) o les reduccions de pressió s’estenguin. Quan això passi, el Govern es proposa evitar que siguin únicament els ciutadans corrents els que carreguin amb aquestes limitacions. Per aquest motiu es pren la decisió de limitar el creixement de les activitats econòmiques.

El Govern pretén evitar que siguin únicament els ciutadans els que carreguin amb les restriccions

L’actual Pla Especial de Sequera (PES) està pensat per garantir el proveïment amb una afectació mínima a l’economia. No obstant, si s’arriba a l’extrem de declarar l’emergència, la Generalitat dona per fet que la demanda d’aigua no pot continuar creixent.

Per aquesta raó, diversos departaments s’estan coordinant i ja estan treballant en com aplicar aquesta moratòria. Podria ser via decret o a través d’un tràmit que encara no està decidit. El que és clar és que aquesta mesura no estarà inclosa en el PES. L’únic que sí que està recollit en el document és la indicació de no ampliar animals a les granges, per assegurar que se’ls pot donar beure a tots.

Treballo en marxa

Fonts coneixedores de les converses asseguren que entre els consellers i conselleres hi ha una preocupació important davant l’actual sequera, per la qual cosa s’ha acordat aquesta solució, que no hauria d’afectar greument l’economia, ja que les activitats actuals no es veuran afectades. De fet, quan plogui i l’escenari canviï, la moratòria desapareixerà i es tornarà a obrir la porta a ampliacions.

En el Govern, són conscients que una mesura d’aquest calat té les seves conseqüències, tot i que no es quantifica quantes empreses d’aquest tipus solen demanar ampliacions o instal·lar-se a Catalunya cada mes. Però, tot i així, estan decidits a posposar ampliacions d’hotels, indústries amb activitats productives, granges, terrenys agrícoles o nous camps de futbol, amb l’objectiu de no augmentar la demanda d’aigua en situació d’emergència. D’aquesta manera, es podria incidir en l’ús intensiu d’aigua i, de passada, enviar un missatge clar a la ciutadania.

Comitè Interdepartamental

En les pròximes setmanes es continuarà reunint el comitè interdepartamental de la sequera, un òrgan del qual forma parteix l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i també diverses conselleries, per analitzar la situació i anar prenent les mesures pertinents. En el cas d’aquesta moratòria, hi hauran d’intervenir el Departament d’Acció Climàtica però també els de Presidència, Empresa i Economia.

Notícies relacionades

La setmana que ve es donaran els detalls de la preemergència a l’àrea de Barcelona i Girona, escenari en el qual no es descarta restringir més l’ús domèstic de l’aigua (aquí podrien arribar les baixades de pressió). La idea d’aquesta nova fase, a cavall de l’excepcionalitat i l’emergència, entre la llum ambre i la llum vermella, és que serveixi perquè tothom s’impliqui en l’estalvi. La declaració de l’emergència, el pas més dràstic que contindria aquesta prohibició, es retarda unes setmanes a l’espera dels esdeveniments.

En el dia d’avui, l’Administració continua treballant per assegurar la disponibilitat d’aigua procedent de pous i noves plantes dessalinitzadores. Però mentre les obres no arriben, la solució principal per evitar aquest escenari tan greu és l’arribada de pluges abundants i el descens del consum.