Crisi hídrica
Per revertir la «pitjor sequera del segle» es necessitaria cobrir tot Catalunya amb mig metre d’aigua
MULTIMÈDIA | Objectiu boscos madurs: ¿conservació o gestió?
PREEMERGÈNCIA | Així reduirà la pressió de l’aixeta Barcelona
«Aquesta sequera és la més persistent i intensa que s’ha observat mai». Així de clara és la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca, a l’hora de qualificar l’actual situació d’escassetat. Si els embassaments no estan pitjor és perquè s’utilitza aigua regenerada i dessalinitzada. Però mai en la història s’havia registrat un dèficit de pluges tan greu.
De mitjana, a Catalunya, en tres anys, plouen uns 1.900 litres per metre quadrat. No obstant, des d’octubre del 2020 fins avui (novembre del 2023) només n’han plogut uns 1.400. Per tant, falten 500 litres d’aigua. ¿Quant són, 500 litres d’aigua? «Doncs una quantitat que inundaria tot Catalunya amb mig metre d’aigua si caigués de cop.
La conca dels rius Ter i Llobregat són alguns dels que acumulen més dèficit. I la del riu Muga, a l’Alt Empordà, s’emporta la palma. De fet, les conques internes, que són la «zona humida» de Catalunya, són les que més han patit la falta de precipitacions. A les conques de l’Ebre, on també hi ha sequera, l’escenari no és tan crític. «I el pitjor de tot és que no preveiem cap finestra d’oportunitat que ens permeti sortir d’aquesta situació», diu Sarroca.
Embassament Temps Medi ambient Aigua Sequera Agència Catalana de l'Aigua (ACA) Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) Gestió de l'aigua
- El tramvia arriba a Verdaguer i ja posa la vista a Francesc Macià
- José Durán: "Vaig portar el meu fill a entrenar i va morir als meus braços"
- "No tenim perdó, però ara sé el mal que vaig fer"
- La crisi climàtica es confirma des de l’espai exterior
- Janet Sanz: "Negar els efectes de la superilla hauria de ser un delicte"