Un jutge cedeix als empleats els dos restaurants Tapas 24 del xef Carles Abellán

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Concurs de creditors amb final feliç en el món de l’alta cuina. Els treballadors dels dos restaurants catalans Tapas 24 –propietat, fins ara, del xef Carles Abellán– es convertiran en els seus nous amos després de fallar un jutge de Barcelona a favor de la seva proposta. Competien, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, contra el cuiner Nandu Jubany, però el magistrat ha considerat que el plantejament dels empleats era millor per a tothom, essencialment perquè implicava mantenir intacta la plantilla.

«Els paràmetres per enjudiciar la bondat de l’oferta existent es troben recollits a l’actual article 219 TRLC [llei concursal], el qual estableix, com a primer element de valoració, el preu ofert», desenvolupa la interlocutòria del titular del Jutjat Mercantil número 11 de Barcelona, José Maria Fernández Seijó. En aquest sentit, segons es desprèn d’aquesta resolució, traspassar el local Tapas 24 situat a la cantonada entre el carrer de Tusset i l’avinguda de la Diagonal, costaria una mica més de 88.800 euros si s’hagués de liquidar la plantilla. En canvi, si la propietat passa directament a mans dels seus treballadors actuals, que s’han organitzat en una societat anomenada Gastronomia i Taula SL, aquests només han de pagar 30.000 euros per quedar-se amb el negoci.

El mateix passa amb l’establiment del carrer de la Diputació, a prop del passeig de Gràcia: el jutge calcula que, en un escenari de retallada de personal, la quantitat a pagar ascendiria a 202.300 euros, una suma que baixa fins als 55.000 si queda en mans de l’empresa Ritmes de Cuina SL, la companyia que estan en via de constituir els empleats.

«Per decidir sobre l’oferta presentada tinc en compte les expectatives de recuperació dels crèdits concursals en cas de liquidació, així com la generació de nous crèdits contra la massa per l’extinció dels contractes laborals –s’esplaia el jutge–. Tractant-se d’empreses de serveis, el valor principal de les quals és intangible, la venda de les unitats productives ofereix millors expectatives que el cessament d’activitat i la liquidació del patrimoni del deutor», remata el togat en la interlocutòria que autoritza la venda de les «unitats productives» de les empreses trencades. L’oferta acceptada pel magistrat inclou la totalitat dels permisos, llicències i subrogació de contractes com, per exemple, els de subministraments.

El que implica, de moment, aquesta resolució és que la quinzena de persones que es guanyaven la vida treballant als dos restaurants conservaran els seus llocs de treball, i que els dos establiments continuaran oberts sota el mateix nom i marca. La previsió és que el traspàs es faci efectiu al llarg de novembre, perquè els restaurants puguin estar funcionant a tot rendiment i amb aquest capítol ja tancat aquest mateix Nadal.

Història del restaurant

Notícies relacionades

La petita cadena Tapas 24 és un dels molts projectes del xef Carles Abellán, cuiner que ha arribat a aconseguir dues estrelles Michelin amb dos restaurants ja tancats a Barcelona: el Comerç 24 i La Barra, dins de l’Hotel W. El primer Tapas 24, el de la zona del passeig de Gràcia, el va obrir el 2006; el de l’avinguda de la Diagonal està en marxa des del 2017, i encara n’hi ha un tercer, tot i que situat a Singapur.

No obstant, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, els dos primers restaurants haurien entrat en números vermells, així que, just abans de l’estiu, Abellán va sol·licitar formalment el concurs de creditors i va demanar als jutjats que l’ajudessin en la recerca d’un potencial comprador. En temps rècord, una vegada declarat oficialment el concurs al setembre, els treballadors es van organitzar per presentar la proposta que finalment ha convençut el jutge.