La meitat dels treballadors es jubilen abans de complir 65 anys
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si bé l’edat de jubilació s’enfilarà a partir de l’1 de gener del 2024 fins als 66 anys i 6 mesos, la meitat dels treballadors es jubilen habitualment abans de complir aquests anys. Amb especial accent entre les dones, que treballen fins més tard que els homes. I, segons la feina que un faci, és més probable que abandoni més tard o més d’hora el mercat laboral. A més rutinària la tasca, més prematurament es retira un. Són algunes de les conclusions que deixa l’informe de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) publicat aquesta setmana.

Notícies relacionades

La investigadora María Andrée López Gómez també apunta que mentre que la meitat dels empleats deixen de treballar abans de complir els 65 anys, n’hi ha un quart que abandona el mercat laboral per alguna malaltia incapacitant. Part d’aquestes vinculades al fet d’haver estat treballant durant diverses dècades en feines penoses o desgastadores. L’estudi parteix de la base de la Mostra Contínua de Vides Laborals (MCVL) de la Seguretat Social d’Espanya i les seves dades d’entre el 2004 i el 2020, abans d’entrar en vigor l’última reforma de les pensions.

Una altra conclusió de l’estudi és que un de cada quatre ocupats deixa de treballar a causa d’alguna incapacitat laboral. Una dada amb especial rellevància de cara a aquesta legislatura, en cas que l’actual govern de coalició aconsegueixi revalidar-la. I és que en el programa polític pactat entre el PSOE i Sumar figura una nova regulació de la jubilació parcial i del contracte de relleu, per garantir «la qualitat en l’ocupació dels rellevistes i que tingui en compte la més gran penositat del desenvolupament de certes activitats», a partir de certa edat i especialment de la indústria manufacturera.