Préstec
El Govern central injecta 10.000 milions a la Seguretat Social per pagar l’extra de Nadal als pensionistes

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns un préstec de 10.003 milions d'euros per a la Seguretat Social, amb el qual la tresoreria abonarà les pagues extres de Nadal dels pensionistes. La concessió de l’esmentat crèdit ja estava contemplada en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) d’aquest 2023 i ve sent una pràctica habitual en l’última dècada per quadrar els comptes del sistema públic de pensions, davant el progressiu augment tant del nombre de pensionistes com del seu import.
La tresoreria de la Seguretat Social necessita reforços extres des del 2012 per poder complir totes les seves obligacions en temps i forma. Entre el 2012, ja amb Mariano Rajoy en la presidència del Govern, i el 2019, amb Pedro Sánchez a la Moncloa, l’Estat va haver d’anar traient diners de la coneguda com a guardiola de les pensions per pagar les nòmines, ja que a final d'any sortien de la caixa més diners dels que hi entraven. En part per la falta de cotitzadors, en part per uns increments salarials baixos, en part per la transició demogràfica, que està fent d’Espanya un país cada dia més envellit.
La guardiola de les pensions, pensada per fer de coixí quan aquest envelliment s’anés intensificant –amb més pensionistes per cada treballador en actiu–, va arribar al seu pic el 2011, quan el 2011 es van acumular 66.815 milions d’euros. Avui atresora 5.300 milions d’euros. I, per posar-ho en perspectiva, la nòmina d’octubre ha costat a l’Estat 12.075 milions d’euros. És a dir, amb el que hi ha a la guardiola no dona ni per pagar un mes de pensions.
Aquesta tendència a buidar el fons de reserva es va començar a invertir durant aquest exercici, amb les noves aportacions introduïdes en l'última reforma de les pensions dissenyades pel ministre de Seguretat Social (avui en funcions), José Luis Escrivá. Entre d’altres, des d’aquest any les empreses i els treballadors paguen una mica més de cotitzacions socials i a partir de l’any que ve entren en vigor una sèrie de nous increments amb què el Govern pretén apuntalar la viabilitat del sistema.
Pràctica habitual
Notícies relacionadesLa guardiola de les pensions va anar minvant i per atendre totes les despeses van començar a ser habituals els préstecs de l’Estat a la Seguretat Social com el que ha aprovat aquest dilluns el Consell de Ministres. Concretament, aquestes injeccions, que consisteixen a moure diners d’Hisenda a la Seguretat Social sense interessos pel mig, es van fer habituals des del 2017. Especialment per costejar les pagues extres d’estiu i hivern. El 2022 i el 2023 aquests desemborsaments es van reduir a un per any. I la previsió és que a partir del pròxim exercici ja no sigui necessari i que la Seguretat Social surti de dèficit.
«Com en els últims anys, la concessió del préstec realitzada avui assegura el pagament puntual de les pensions i permet a la Seguretat Social planificar amb prou antelació la disposició dels recursos necessaris per fer front a aquests desemborsaments extraordinaris», afirma la Seguretat Social en el seu comunicat.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Polítiques socials a Catalunya El Govern estudia eliminar l’ajuda a extutelats per integrar-la a la nova renda garantida
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol