Espanya va forçar la parada de fàbriques per reduir el consum de llum d’urgència

ARCHIVO

5
Es llegeix en minuts
David Page

Espanya ha hagut d’activar per primera vegada el nou sistema per reduir el consum de llum d’urgència un any després de la seva posada en marxa. Va ser fa un mes, la nit del 4 de setembre, quan Red Eléctrica de España –el gestor del sistema elèctric espanyol– va ordenar la parada obligatòria de diverses fàbriques industrials per reduir el consum d’electricitat nacional i evitar un desajust important per no disposar de prou producció elèctrica per cobrir amb garanties tota la demanda.

Red Eléctrica (REE) va llançar l’ordre a les factories que aturessin el seu consum de llum a les 21.59 hores d’aquell dilluns per evitar un problema provocat per la parada no programada de la central nuclear d’Ascó, a Tarragona, per una fallada interna, i que va coincidir amb una aportació de la producció de parcs eòlics més baixa del que s’esperava i també amb una alça de les exportacions d’electricitat, segons confirmen diverses fonts oficials.

El temor d’un desajust va provocar que diverses fàbriques haguessin d’aturar la seva activitat. Va ser la primera vegada que es va posar en marxa el nou sistema de resposta activa de la demanda, aprovat fa un any pel Govern central com a part del Pla +Seguretat Energètica, i que serveix per reduir de manera ràpida alts consums d’electricitat (especialment de la gran indústria) per evitar desviacions greus en el funcionament del sistema elèctric.

Des de Red Eléctrica es remarca que, malgrat l’activació del sistema d’urgència, aquella nit no hi va haver un risc d’apagada. «La continuïtat del subministrament no es va veure en cap moment compromesa, ja que l’objectiu de l’ordre d’activació és garantir els nivells de reserva establerts en els procediments d’operació en resposta a una situació puntual en la qual es van veure reduïts els recursos disponibles en el sistema», expliquen fonts del gestor del sistema elèctric.

94 milions a l’any més extres

La mateixa REE va organitzar l’octubre de l’any passat una subhasta a la recerca de grans consumidors d’electricitat, comercialitzadores i agents del mercat elèctric disposats a aturar el consum de llum si fos necessari a canvi d’una retribució específica. Com a resultat d’aquesta subhasta, el sistema elèctric peninsular compta amb 497 megawatts (MW) de potència disposats a reduir el seu consum en moments puntuals per garantir l’equilibri entre generació i demanda. La nit del 4 de setembre es va ordenar la detenció de tota aquesta potència disponible, els 497 MW íntegrament, i això va reduir el consum de llum en 1.424,7 megawatts hora (MWh), segons els registres oficials de REE.

Les fàbriques adjudicatàries de la subhasta del sistema de resposta activa de la demanda rebran una retribució fixa de 69,97 euros per cada MW assignat i hora, comptant que han d’estar disponibles per parar i prestar el servei d’urgència un total de 2.714 hores a l’any (un 31% de totes les hores de l’any, concentrades en els dies laborals i en diferents períodes horaris del dia que canvien en funció dels diferents mesos).

La retribució total que rebran les companyies és de 94,3 milions d’euros durant un any de manera fixa, als quals se sumen pagaments puntuals cada vegada que són obligades a deixar de funcionar en funció del temps de parada i del preu del mercat elèctric del moment. Per la parada forçosa de fa un mes les factories afectades van rebre 189.756 euros extres (a raó de 133,19 euros per cada un dels 1.424,7 MWh no consumits aquella nit).

«L’aplicació del servei de resposta activa de la demanda és una cosa normal. Les eines de flexibilitat i de gestió de la demanda, així com els nous negocis que sorgeixin al seu voltant, tindran cada vegada més importància en un sistema elèctric cada vegada més digitalitzat i intel·ligent», expliquen des del Ministeri per a la Transició Ecològica. La vigència de la subhasta actual expira el 31 d’octubre, i REE haurà de convocar una altra licitació en les pròximes setmanes a la recerca de nous adjudicataris per als pròxims 12 mesos.

Substitut de la vella ‘interrompibilitat’

 El sistema de resposta activa de la demanda està dissenyat per aplicar-se només en moments puntuals per assegurar la continuïtat del subministrament en situacions d’escassetat d’energia en serveis concrets d’ajust del mercat elèctric (com la reserva de substitució o la regulació terciària). Les parades de les fàbriques només poden tenir una durada màxima de tres hores al dia per cada companyia adjudicatària del servei i s’ha de fer un preavís a les empreses amb almenys 15 minuts.

L’actual servei de resposta activa de la demanda va substituir l’antic programa d’interrompibilitat que va estar vigent a Espanya durant més d’una dècada, des del 2008 i al 2019. El nou sistema busca evitar desequilibris entre generació i demanda al conjunt d’Espanya integrant-se en els mateixos serveis d’ajust del sistema, mentre que l’anterior interrompibilitat era un escut per a situacions de seguretat de caràcter local tant per falta de subministrament o per grans pujades del preu de l’electricitat. En l’actual servei hi participen tot just una quinzena de companyies; l’antic sistema retribuïa a més d’un centenar de grans factories.

Notícies relacionades

Durant el primer any de vigència del nou sistema el cost ha sigut de poc més de 94 milions i s’ha utilitzat en una ocasió. El servei d’interrompibilitat va tenir un cost que es carregava als rebuts de la llum d’un total de 5.258 milions d’euros durant els 12 anys en què va funcionar (el 2019 l’import va ser d’uns 200 milions d’euros, però en exercicis previs se superaven de manera permanent els 500 milions anuals i fins i tot el 2014 es van fregar els 660 milions d’euros.

Entre el 2008 i el 2017, tota una dècada, Red Eléctrica gairebé no va utilitzar el sistema d’interrompibilitat, ordenant en tot aquell temps l’aturada forçosa de fàbriques durant només cinc hores (tot i que les factories havien d’atendre de manera obligatòria a parades per comprovar que el sistema funcionava bé, a raó d’unes 88 hores per any). En els dos últims anys en què va estar vigent, una reforma legal impulsada pel Govern de Mariano Rajoy va facilitar l’activació del sistema per motius econòmics, per evitar fortes pujades del mercat elèctric per desajustos entre oferta i demanda. El 2018 la interrompibilitat es va activar en 50 ocasions, el 2019 només va funcionar tres vegades.  

Temes:

Electricitat