2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La tornada a l’escola d’aquest 2023 ha deixat un setembre fluix en la creació d’ocupació. El mercat laboral persisteix en un progressiu refredament, i si bé el saldo de nous ocupats és positiu, a les empreses cada vegada els costa més firmar noves contractacions. I és que després d’una primavera de rècords que ha culminat un cicle de dos anys d’expansió del mercat laboral a un ritme amb pocs precedents, l’hivern es presenta particularment fred.

L’atur, per la seva banda, va augmentar en 19.768 persones, fins a un total de 2,7 milions d’aturats inscrits a les oficines del SEPE.

El setembre, un mes en el qual habitualment es crea ocupació després del final de la temporada turística i l’inici del nou curs, ha deixat 18.295 afiliats a la Seguretat Social més, cosa que eleva el nombre total de treballadors en actiu fins als 20,7 milions. El comerç (-40.024), l’hostaleria (-32.223) i les administracions públiques (-39.503) han concentrat la destrucció d’ocupació. Els dos primers han liquidat les últimes restes de la temporada estiuenca que no havien liquidat ja a l’agost.

I el sector que ha compensat aquests acomiadaments i no renovació amb, com cada any, un ‘boom’ de contractacions és l’educació (+85.817). Col·legis, instituts i escoles protagonitzen de manera sistemàtica uns acomiadaments massius al final de l’estiu per després recontractar una proporció molt similar d’empleats en la tornada a l’escola, i així moltes empreses i institucions s’estalvien pagar les vacances a part dels afectats.

Espanya encara així l’últim trimestre de l’any, sota la incògnita de si aconseguirà tancar l’exercici a prop d’aquesta simbòlica cota dels 21 milions d’afiliats a la Seguretat Social. Cota a què ha tendit durant els millors mesos de l’any, però sobre la qual no ha aconseguit tancar cap mes fins ara. Atenent a l’històric, l’octubre sol ser un bon mes, amb més creacions d’ocupació que el setembre, seguit per un novembre de números negatius i un desembre més o menys pròsper, depenent de la intensitat de la campanya nadalenca.

Madrid lidera la creació d’ocupació

Notícies relacionades

A escala territorial, la Comunitat de Madrid, que fins ara arrossegava un 2023 amb un saldo negatiu quant a creació d’ocupació, ha liderat aquest setembre la creació de feina, amb 47.764 nous afiliats a la Seguretat Social. Si bé la majoria de comunitats autònomes han quedat en vermell, Catalunya ha salvat els mobles i s’ha anotat un creixement de 9.394 ocupats, una xifra cinc vegades més baixa que la de Madrid.

En el duel entre locomotores, des de començament d’any Catalunya ha crescut en 113.989 ocupats, davant els 41.399 de la capital espanyola; és a dir, Madrid ha aportat des de començament d’any quatre vegades menys treballadors en actiu al conjunt d’Espanya.