A quatre de cada 10 treballadors els deprimeix la seva feina

Mónica Tudela

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A quatre de cada 10 treballadors la seva feina els provoca tristesa, irritabilitat, tensió o nerviosisme. Muntanyes de feina, un cap que et pressiona, un sou paupèrrim que no permet arribar a final de mes, por de ser acomiadat o no renovat o directament assetjament de superiors o companys són alguns dels motius que un informe de CCOO, elaborat conjuntament amb les universitats de Còrdova i Lleó, assenyala darrere d’aquest massiu malestar. I és que un terç dels treballadors espanyols acaben acceptant condicions laborals que són il·legals, però que accepta per conservar la seva feina.

L’estudi del sindicat analitza les respostes de 1.617 treballadors de tot Espanya i empleats en diferents empreses. I la principal conclusió és que guanyar-se el pa no és una cosa agradable per a una part molt important dels gairebé 21 milions d’ocupats que estan operatius actualment a Espanya. Només el 55% dels enquestats van respondre afirmativament a la pregunta de si estaven satisfets laboralment.

Un percentatge sensiblement inferior entre les dones i els joves, ja que en general disfruten de menys drets laborals i pateixen jornades especialment llargues. I, més específicament, qui psicològicament pitjor ho passa tant dins com fora de la feina són les persones de menys de 35 anys i amb estudis universitaris, que revelen més índexs d’esgotament mental i a qui més afecta el treball en la seva vida privada.

La pobresa laboral, és a dir, tenir un sou a final de mes però no per això aconseguir cobrir les necessitats bàsiques, és una xacra que afecta el 28% dels ocupats, segons l’estudi de CCOO. Una xifra superior a la que ofereix l’INE, a la seva enquesta de condicions de vida, i que situa el risc de pobresa entre els ocupats en el 16,5%.

L’estabilitat en l’ocupació és una altra variable determinant en clau de benestar personal. Dos de cada 10 treballadors reconeixen tenir por de perdre la feina durant l’any que ve i, si bé la nova reforma laboral ha tingut una incidència significativa en termes estadístics, no totes les alternatives als contractes temporals aconsegueixen l’objectiu de millorar la sensació de seguretat dels empleats. I és que l’informe de CCOO assenyala que les persones amb contractes fixos discontinus perceben la seva situació de forma similar quant a la precarietat a les que tenen contractes temporals.

Impossible motivar per menys de 1.700 euros

Notícies relacionades

Les empreses busquen treballadors motivats, però no totes estan disposades a rascar-se la butxaca per garantir les condicions laborals suficients per aconseguir-ho. I és que l’informe de CCOO valida el sentit comú, i a millor sou, més compromís envers la feina i la companyia. Concretament, els autors detecten diferències significatives entre les persones que guanyen més de 25.000 euros bruts a l’any (1.785 euros, en 14 pagues) i les que en guanyen menys. És difícil trobar empleats compromesos per un sou inferior.

«Aquesta enquesta és una esmena a la totalitat amb dades de les polítiques que s’han fet des dels anys 80 que receptaven que perquè les empreses funcionessin millor s’havia de donar una degradació gradual de les condicions de treball», ha declarat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en roda de premsa.