Des de l’1 d’octubre

La jornada parcial i completa s’equiparen a efectes de còmput de la pensió

La jornada parcial i completa s’equiparen a efectes de còmput de la pensió

EUROPA PRESS - Archivo

1
Es llegeix en minuts
EFE

Des de l’1 d’octubre, la feina a temps parcial s’equipararà amb la feina a temps complet a efectes del còmput dels períodes de cotització necessaris per tenir dret a una pensió de jubilació i a altres prestacions contributives.

Els períodes durant els quals el treballador s’hagi mantingut en alta amb un contracte a temps parcial es computaran per dies complets, sense importar la durada de la jornada realitzada, segons es va incloure en el decret llei amb què el Govern central va culminar el mes de març la seva reforma de les pensions.

La Seguretat Social ja aplica aquest criteri a l’hora de calcular les prestacions des que el Tribunal Constitucional declarés el 2019 la nul·litat dels coeficients de parcialitat, tant per al còmput dels períodes mínims de cotització exigida com per al percentatge aplicable a la base reguladora per calcular la pensió de jubilació.

Notícies relacionades

La inconstitucionalitat es va basar en la discriminació que aquesta forma de càlcul suposava per a les dones, que són majoritàries en l’ocupació parcial.

Una vegada plasmada aquesta doctrina del Constitucional a la llei, queda pendent modificar i actualitzar els informes de vida laboral, que serveixen als treballadors per conèixer el temps total cotitzat.