L’IPC de setembre confirma que els funcionaris cobraran una pagueta de fins a 215 euros

Gustavo Valiente / Agencias

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat aquest dijous les dades de l’IPC avançat de setembre, que confirmen una bona notícia per als treballadors públics. Els nivells d’inflació se situen dins dels llindars pactats fa un any entre el Govern central i CCOO i la UGT, i per això els funcionaris i el personal laboral rebran un increment salarial per compensar l’elevat nivell dels preus.

A més, també cobraran a partir de la pròxima nòmina una pagueta compensatòria en concepte d’aquest augment de sou que regirà amb efecte retroactiu des de l’1 de gener. Aquest pagament únic serà d’entre 50 i 215 euros, depenent de la categoria de cada empleat públic i en el cas de l’Administració General de l’Estat (AGE). Per a la resta de les administracions autonòmiques (com la Generalitat) i municipals, hauran de ser aquestes les que detallin quan concreten la pujada salarial.

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública va pactar amb CCOO i la UGT -–Csif, el tercer sindicat amb representació, hi va votar en contra– un acord de pujades salarials plurianuals. Fins al 2024 els increments ja estan planificats, si bé hi ha una sèrie de variables lligades a la inflació i el PIB que condicionen l’evolució final de les nòmines.

Per a aquest exercici, l’increment pactat era del 2,5%, i a això s’hi podia afegir fins a un punt addicional si es complien les variables. I la referent a la inflació els sindicats la donen per segura. Aquesta consistia en el fet que la suma de l’IPC harmonitzat mitjà del 2022 i la de setembre del 2023 fins al setembre havia de superar el 6%. Aquest dijous l’INE ha confirmat que la inflació de setembre ha sigut del 3,5%, cosa que deixaria la xifra pactada per sobre del llindar.

Pujada mensual del 0,5%

Notícies relacionades

En el cas dels funcionaris de l’AGE, és a dir, treballadors del SEPE, la Seguretat Social o els ministeris, entre d’altres, l’increment salarial al mes serà d’entre 6,19 i 23,99 euros. Perquè el salari més baix pujarà d’1.237,83 a 1.244,02 euros i el més alt, de 4.798,58 a 4.822,57 euros.

En el cas del personal laboral, l’increment salarial cada mes serà d’entre 5,54 i 11,26 euros. Perquè el salari més baix pujarà d’1.108,16 a 1.113,70 euros i el salari més alt, de 2.251,49 a 2.262,75 euros. La pagueta per als dos cossos es calcula multiplicant aquesta xifra mensual per nou, en tant que compensa des de gener fins al setembre.