La Cambra de Barcelona afronta les eleccions amb el repte de millorar la participació
5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de 400.000 electors que representen empreses i autònoms tenen encara fins aquest dimecres dia 20 per votar en les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona, amb el repte que augmenti una participació que sol ser molt baixa. En els comicis del 2019 tot just va votar el 4% del cens, uns 19.000 electors, que, tot i així, va suposar el doble que en els anteriors, que va ser del 2%.

Aquest dilluns segueixen les votacions telemàtiques, que van començar divendres, amb la prohibició expressa en aquesta ocasió del vot delegat per a persones físiques, fins dimarts a les 9 del matí. Dimecres és el dia de votació presencial electrònica i la jornada en què, al final del dia, es coneixeran els resultats.

Tot i que el procés afecta les 13 cambres catalanes només hi ha pugna electoral en la de Barcelona, la més gran de totes; i per tots o alguns epígrafs en les de Terrassa i Manresa.

L’atenció se centra en la Cambra de Barcelona, on dues candidatures opten a aconseguir-ne el comandament en els pròxims quatre anys: la que encapçala l’exconseller delegat de DKV, Josep Santacreu, sota el lema ‘Va d’empresa’; i la promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ‘Eines de país. Un país més’, que és la que en l’actualitat controla l’entitat després de les eleccions del 2019 amb Mònica Roca de presidenta.

En total hi ha 108 candidats. El cartell que encapçala Santacreu, que es presenta a través de la Fundació Privada Pro Disminuïts Psíquics Finestrelles, compta amb aspirants a 46 de les 52 vocalies que estan en joc. Entre els que hi opten hi ha Factorenergia (Emili Rousaud, que també és un dels vicepresidents de Pimec), La Farga Yourcoppersolutions (família Guixà), Ficosa, Casa Ametller, Comsa (família Miarnau), Colonial, Saba i Focus, entre d’altres. També està integrat a la candidatura Olivier Contel, president d’Élite Taxi, organització que va mobilitzar els seus socis amb un comunicat perquè acudeixin a les urnes.

Cinc candidats més que es presenten de manera independent, recolzen o avalen la candidatura de Santacreu, segons les seves pròpies fonts. Es tracta de Bon Preu, Marta Gento (que representa els farmacèutics), Promoció Hotelera Laietana, Banc Sabadell i Gym Online, en la qual hi ha Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (Ufec). D’aquesta manera sumarien 51 cadires en favor de Santacreu.

Per la seva banda, ‘Eines de país - Un pas més’ compta amb 51 aspirants per a un total de 52 vocalies. A diferència de la seva principal competidora, aquesta candidatura no ha anticipat qui ocuparia la presidència en cas de guanyar, tot i que s’especula que podria revalidar el càrrec Mònica Roca, que es presenta per Isardsat; o bé podria ser l’actual vicepresident, Toni Fitó (Pere Quart, SL) o fins i tot el diputat de Junts i expresident de l’entitat en els primers anys de mandat que ara acaba, Joan Canadell, que es presenta per Ictineu Submarins.

Dins d’aquesta plataforma hi ha polítics, com el mateix Canadell; i expolítics, com Joan Puigcercós, exlíder d’ERC, que es presenta per Planes 2000; així com la cuinera Ada Parellada (Semproniana), a través de la societat BCN Rossellón; i Ernest Pérez Mas (Parlem). Aquesta proposta es presenta com a obertament secessionista i impulsada per l’ANC.

A més, hi ha sis candidats més que van per lliure i que no han manifestat suport a cap de les dues grans candidatures. Es tracta del cansalader i president de Barcelona Comerç, Pròsper Puig; Càmping Campalans, Kreedit Innova, Nuclio Digital School, Micfootball i Iglú Gestión Hotelera.

Santacreu considera que la candidatura rival no respon als objectius i funció per als quals es van crear les cambres, que, segons afirma, són per donar servei i representar totes l’empreses. Al seu parer, l’entitat ha perdut un prestigi i una rellevància que pretén recuperar. I a més, arrossega dèficit, una cosa que mai abans havia passat, afirma.

‘Eines de país’, per la seva banda, no oculta que es presenta com «una candidatura desacomplexadament independentista». La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, va afirmar al presentar-la el juny passat que la Cambra «és una eina per assumir la independència». I Mònica Roca, per la seva banda, va destacar que «la premissa que uneix» (els integrants de la candidatura) «és comptar amb un estat propi».

A banda de les 52 places en el ple de la Cambra de Barcelona subjectes a sufragi universal, hi ha vuit cadires més en el ple ja adjudicades fins a arribar a un total de 60 membres. De les vuit restants, dos corresponen a empreses disposades a aportar 150.000 euros per mandat, que queden vacants, i sis més són per a les patronals.

Notícies relacionades

A diferència del que va passar el 2019, en aquesta ocasió Foment i Pimec van acordar repartir-se els seus sis seients per meitats i quedaran d’aquesta manera: per part de Foment, Anna Cornadó, consellera delegada de Copisa; Ignasi Marull, sociodirector de PWC i Eloi Planes, president executiu de Fluidra. I, per part de Pimec, l’advocada Emma Gumbert; Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group i Miquel Martí, president i conseller delegat de Moventia.

Foment, presidida per Josep Sánchez Llibre, no ha manifestat públicament el seu suport a cap candidatura. Tampoc ho ha fet Pimec, si bé ha recordat que compta amb socis que són tant a ‘Va d’empresa’ –Factorenergia, La Farga, Fico Cables (Ficosa), fins a arribar a 39–; com a ‘Eines de país - Un pas més’ (Mútua Manresana i Balneari Termes Victòria, fins a arribar a 9– i alguns que es presenten a les eleccions com a independents, com Bon Preu, Promoció Hotelera Laietana i Kreedit Innova. També n’hi ha d’altres a ‘Va d’empresa’ que són socis del 'lobby’ Femcat, com Saba, Constructora de Calaf i Ficosa; d’‘Eines de país’, com Parlem; i alguna d’independent, com Bon Preu.